Rumeni mokar postal prva žuželka, ki jo bomo jedli v EU

Rumeni mokar je postal prva žuželka, odobrena za uporabo v živilih, ki jih uživamo ljudje.

Uporaba žuželk v humani prehrani sicer v svetu ni novost. Trenutno se jih kot hrano uporablja več kot 1900 vrst. Foto: Bigstock

Evropska komisija je zeleno luč prižgala na podlagi ugodnega znanstvenega mnenja o sušenih rumenih mokarjih, ki jo je novembra 2020 izdala Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).

Ličinka rumenega mokarja je dobila status novega živila, uporablja pa se posušena ličinka kot cel insekt ali zdrobljena v prah. Med nova živila spadajo tista živila, ki se v človeški prehrani pred 15. majem 1997 niso redno uporabljala. Nova živila se lahko odobrijo le, če ne predstavljajo tveganja za zdravje ljudi. EU komisija je v odobritvi uporabe poudarila, da je rumeni mokar bogat vir beljakovin in prehranskih vlaknin. Hkrati opozarja, da uživanje lahko izzove prehransko alergijo, predvsem pri tistih, ki so alergični na hišno pršico.

Uporaba žuželk v humani prehrani sicer v svetu ni novost. Trenutno se jih kot hrano uporablja več kot 1900 vrst. Pri FAO (Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo) so prepričani, da bodo žuželke odigrale glavno vlogo pri reševanju številnih prehranskih izzivov v naslednjih desetletjih, vključno z okoljskimi pritiski, rastjo prebivalstva, naraščajočimi stroški izdelave beljakovinskih živil itd. Žuželke imajo visoko beljakovinsko vrednost, hkrati pa predstavljajo manj kot odstotek ogljičnega odtisa živine.

Evropska komisija je sicer prejela vloge za odobritev tudi drugih vrst žuželk za prehrano ljudi, na primer za vrste Alphitobius diaperinus larvae (žitni črnivec), Gryllodes sigillatus (kratkokrili murenček), Acheta domesticus (hišni muren), Locusta migratoria (kobilica selka) in Hermetia illucens larvae (črna bojevniška muha). Kot veljavnih je sprejela 11 vlog, EFSA pa trenutno za vsako posamezno vlogo izvaja oceno varnosti. Ko bo izdala pozitivno mnenje, bo Komisija nadaljevala postopek odobritve. 

In kako bomo potrošniki vedeli, da živilo vsebuje žuželke? Iz njihove moke je namreč mogoče izdelati številne prehranske izdelke, vključno s testeninami, sladicami itd. Evropska komisija pojasnjuje, da »osnutek pravnega akta določa zahteve za označevanje za živila, ki bodo vsebovala tako imenovana nova živila. Ta zahteva dopolnjuje zahteve iz uredbe o označevanju. Potrošniki bodo skratka natančno obveščeni o vsebini proizvodov, ki jih bodo kupovali v trgovinah, saj bodo ti jasno označeni.«

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj