Covid-19: okužbo razvije le polovica izpostavljenih koronavirusu

Nova študija potrjuje, kar se izkazuje v praksi: okužba se pri večini tistih, ki so izpostavljeni koronavirusu SARS-CoV-2, ne razvije.

Okužba, ki sta jo potrdila dva testa, se je razvila le pri polovici (53 odstotkih) namerno okuženih s povzročiteljem covod-19. Zakaj točno so je to zgodilo, ostaja neznanka. Foto: Bigstock

Samo polovica ljudi, ki so izpostavljeni koronavirusu SARS-CoV-2, v resnici razvije okužbo, je pokazala študija na skupini prostovoljcev, ki so jih namerno okužili s povzročiteljem covid-19.

Okužbo razvilo 50 odstotkov sodelujočih

Študijo, prvo sploh te vrste, so izvedli raziskovalci uglednega Imperial College-a London. Vanjo so zajeli 34 popolnoma zdravih prostovoljcev, starih od 18 do 30 let, ki so jih namerno okužili s povzročiteljem covid-19. Za sodelovanje so vsakemu plačali 5400 evrov. Okužbo so izvedli tako, da so jim koronavirus SARS-CoV-2, in sicer izvirno Wuhansko različico, vnesli v nos. Ugotovili so, da se je okužba, ki sta jo potrdila dva testa, razvila le pri polovici (53 odstotkih) sodelujočih. Zakaj točno so je to zgodilo, ostaja neznanka, raziskovalci pa domnevajo, da je vzrok v razlikah v njihovih imunskih odzivih. Verjamejo, da bi navzkrižna okužba z ostalimi koronavirusi (sicer predvsem povzročitelji prehlada) lahko pojasnila, zakaj se nekateri ljudje uspešno izognejo covid-19.

Pozitivni test in simptomi v dveh dneh po okužbi

Študija je prinsela tudi nekatera zanimiva druga spoznanja. Med drugim je razkrila, da ljudje razvijejo simptome v dveh dneh po izpostavljenosti koronavirusu.  Do sedaj je veljalo, da je inkubacijska doba približno pet dni. Avtorji tudi izpostavljajo, da ugotovitve temeljijo na zdravih mladih ljudeh, ki niso bili cepljeni ali predhodno okuženi. Študija je bila namreč izvedena poleti 2020, preden so bila na voljo kakršna koli cepiva. Ugotovili so tudi, da je bil bris iz žrela pozitiven v povprečju po 42 urah izpostavljenosti virusu, bris iz nosu pa po 58 urah. Okuženi so virus širili v okolico 6,5 dni. Virusna obremenitev je ostala nižja in dosegla vrh prej v grlu. Višje ravni virusa v nosu kažejo, da je večja verjetnost, da se virus izloča v okolico, pri dihanju skozi nos, pojasnjujejo avtorji.

Vsi zboleli brez resnih simptomov

Prostovoljci, ki so sodelovali v študiji, so bili 14 dni izolirani v bolnišnici Royal Free Hospital v Londonu. Imeli so dostop do televizije in igralnih konzol. Kapljice izvirnega seva koronvirusa Wuhan SARS-CoV-2 so jim dali v nos v najnižjem možnem odmerku, za katerega je znano, da povzroča okužbo (količinsko približno enako eni kapljici nosne tekočine okužene osebe). Okužbo je razvilo le 18 od 34 prostovoljcev, pri večini (89 odstotkov) je šlo za blage do zmerne simptome, podobne prehladu: zamašen nos,  izcedek iz nosu, kihanje, vneto grlo. Nekateri so imeli tudi glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost in zvišano telesno temperaturo. Resni simptomi se niso pojavili pri nobenem. Raziskovalci so ugotovili tudi, da so vsi sodelujoči imeli zelo visoke ravni virusa – tudi tisti, ki niso imeli nobenih simptomov.

Vir: Ben Killingley, Alex Mann, Mariya Kalinova et al. Safety, tolerability and viral kinetics during SARS-CoV-2 human challenge, 01 February 2022, PREPRINT (Version 1) available at Research Square [https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1121993/v1]

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj