Krvni marker napove potek covid -19 ob ponovni okužbi

Covid-19 še naprej polni splošne in strokovne medije. Precepljenost se ne povečuje, kritična mnenja tako zagovornikov kot nasprotnikov cepljenja zoper covid-19 se vrstijo, enako kot pozivi na cepljenje in opozorila, kaj nas (mogoče) čaka jeseni.

Novi napovedni marker bi lahko regulatorjem tudi pomagal odobriti nova cepiva, ne da bi za to potrebovali obsežna klinična preskušanja, še poročajo avtorji. Foto: Bigstock

Že pred časom je britanski NHS na podlagi matematičnih modelov opozoril, da lahko že v tej sezoni pričakujemo enega od največjih izbruhov gripe v zadnjih desetletjih. Hkrati vse bolj jasno postaja tudi, da na to, kako resno bomo zboleli za covid-19, vpliva stik z ostalimi korona virusi v preteklosti.

V celoti cepljeni ljudje z manj tveganja za ponovitev bolezni

Novi dokazi povezujejo visoko raven protiteles z zmanjšanim tveganjem za hud potek covid-19. Ljudje, ki so v celoti cepljeni proti covid-19, imajo manj možnosti, da težko zbolijo, če imajo relativno visoke ravni protiteles, ki blokirajo virus, je pokazala študija, opravljena na zdravstvenem osebju, ki je prejelo cepivo Pfizer-BioNTech. Kaže tudi, da ravni “nevtralizirajočih” protiteles – ki blokirajo virus SARS-CoV-2, napovedujejo, kako močno bo potekala ponovna okužba.

Nova cepiva brez obsežnih kliničnih študij

Novi napovedni marker bi lahko regulatorjem tudi pomagal odobriti nova cepiva, ne da bi za to potrebovali obsežna klinična preskušanja, še poročajo avtorji. Rezultati tako potrjujejo prejšnje podatke, zbrane med kliničnimi preskušanji cepiva Oxford – AstraZeneca. Njihova analiza je pokazala povezavo med višjo stopnjo nevtralizirajočih protiteles in manjšo verjetnostjo ponovne okužbe s povzročiteljem covid-19. Toda razlika ni bila statistično pomembna.

Pomanjkljivosti študije plus »naloga« za pihodnost

Najnovejša študija pa ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Temelji na majhnem številu primerov med mladimi in zdravimi odraslimi, pravi Andrew Fiore-Gartland, biostatistik na Centru za raziskave raka Fred Hutchinson v Seattlu v Washingtonu. Tudi ne določa ravni protiteles, ki so potrebna za večjo zaščito, priznavajo raziskovalci. Prav takšen prag zaščite “pa je tisto, kar morajo naslednje raziskave šele določiti”, izpostavlja Fiore-Gartland.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

Covid-19 in krvna skupina

Ne zgolj protitelesa, na potek covid-19 vpliva tudi krvna skupina. Raziskovalci Univerze British Columbia so analizirali podatke treh velikih študij, da bi povezali izražanje genov in beljakovin v pljučih in krvi s potekom covid-19. Ugotovili so, da krvna skupna 0 zmanjša tveganje za težji potek covid-19. Raziskavo so predstavili na letni konferenci Ameriškega torakalnega društva.

Za natančno določitev genov, povezanih z dovzetnostjo za covid-19, so uporabili različne metode, vključno s funkcijsko genomiko in Bayesovo metodo za oceno kolokalizacije. Preučili so tudi pretekle študije. Potrdili so najmanj šest genov, ki vplivajo na potek covid-19 in ki so izrazito odvisni od krvne skupine. Ugotovitve so pomembne na dolgi rok: novo odkriti geni lahko postanejo dobri napovedovalec za potek bolezni in tudi potencialne tarče za nova zdravila za covid-19. Slednja se intenzivno razvijajo in uspešno lovijo razvojno prednost cepiv. 

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj