Covid -19: Bolniki s hipertenzijo in diabetesom bolj ogroženi

Skupina švicarskih in grških raziskovalcev je pregledala obstoječe študije poteka covid-19 in ugotovila, da so za hujši potek bolezni bolj dovzetni bolniki, ki prejemajo nekatera specifična zdravila. Gre za bolnike z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, srčnim popuščanjem in po infarktu.

ACE inhibitorji se predpisujejo bolnikom s povišanim krvnim tlakom in srčnim popuščanjem, pa tudi po miokardnem infarktu ter pri sladkorni bolezni. Foto: Bigstock

Pandemija covid-19 se od tistih, ki so se človeštvu zgodile v preteklosti, ne razlikuje samo po tem, da zaradi velikih dnevnih migracij poteka izredno hitro. Pomembni dejavnik je tudi, da je nastopila v času, ko je zdravstvo razvito bolj kot kdajkoli doslej.

Kar pomeni tudi, da so se študije obnašanja virusa začele izvajati hitro, tudi genom koronavirusa SARS-CoV-2 je bil kmalu razkrit. Epidemiološki podatki so se zbirali, skoraj sočasno z izbruhom bolezni so se začele izvajati tudi prve študije na bolnikih. Na dolgi rok to vse pripomore k boljšim možnostim obvladovanja in zdravljenja bolezni.

V zdravljenju se ne tako redko dogaja, da se pozitivni učinki na nekem delu telesa izrazijo kot negativni na drugem delu. Na splošno jih poznamo kot negativne (neželene) stranke učinke. Nekateri so lahko zelo hudi in celo usodni. Zdi se, da je tudi pri covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2, tako. Dejavniki tveganja za hujši potek bolezni so starost in srčne bolezni, kot kaže, pa tudi nekatera zdravila.

Skupina švicarsko-grških raziskovalcev (iz Univerze Basel in Univerze Thessaloniki) je na podlagi pregleda nekaj študij na bolnikih s covid-19 zaključila, da bi lahko bile osebe, ki prejemajo nekatera zdravila, za hujši potek bolezni covid-19 bolj ogrožene. Gre za bolnike z visokim krvnim tlakom, ki prejemajo ACE inhibitorje (zaviralci angiotenzinske konvertaze). Zato svetujejo, naj se ti bolniki v primeru okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 še posebej skrbno spremljajo. Izpostavljajo tudi, da bo za dokončno potrditev njihove hipoteze o vplivu ACE inhibitorjev na covid-19 potrebnih več študij. Članek so objavili v prestižni reviji The Lancet Respiratory Medicine.

ACE inhibitorji so skupina zdravil, ki zavirajo delovanje encima, ki angiotenzin pretvori v aktivno obliko angiotenzin II. Predpisujejo se bolnikom s povišanim krvnim tlakom in srčnim popuščanjem, pa tudi po miokardnem infarktu ter pri sladkorni bolezni. Gre za to, da mehanizem delovanja ACH inhibitorjev, ki delujejo na angiotenzinske receptorje, koronavirusu lahko olajša povzročitev hujše bolezni.

Dr. Michael Roth in Univerze Basel, ki je vodil raziskavo, je pojasnil: “Pri diabetesu se poveča izražanje ACE2, zdravljenje z zaviralci ACE in ARB pa poveča izražanje ACE2. Posledično bi lahko povečana ekspresija ACE2 olajšala okužbo s COVID-19. Zato domnevamo, da zdravljenje sladkorne bolezni in hipertenzije z zdravili, ki spodbujajo ACE2, poveča tveganje za razvoj hude oblike covid-19. Če bi to hipotezo potrdili, bi lahko prišlo do konflikta glede zdravljenja. Predlagamo, da se bolniki s srčnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom ali sladkorno boleznijo, ki se se zdravijo z omenjenimi zdravili, pri okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 skrbno nadzorujejo.”

Izvirno objavo (v angleščini) si v celoti lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj