Šest novih simptomov pri bolnikih s covid-19

Ameriški Center za preprečevanje in kontrolo bolezni (CDC) je na seznam simptomov, ki spremljajo koronavirusno bolezen covid-19, dodal šest novih. Pojavijo se od dva dni do dva tedna po tem, ko smo bili izpostavljeni virusu.

Študija na evropskih bolnikih s covid-19 bolniki je potrdila, da ga izkusi od 88 odstotkov okuženih. Foto: Bigstock

Zdravstvena stroka pridobiva vse več podatkov o tem, kako koronavirus SARS-CoV-2 prizadene posamezne organe. Novi simptomi, ki se lahko pojavijo od 2 do 14 dni po izpostavitvi virusu, so: mrzlica, ponavljajoče se tresenje z mrzlico, bolečine v mišicah, glavobol, vneto grlo, izguba okusa in vonja. Pred tem so za glavne znake bolezni veljali zasoplost, kašelj in vročina. Mario Ramirez, nekdanji vršilec dolžnosti direktorja ameriškega Urada za pandemije pravi, da ni nič nenavadnega, če se simptomi pri novih bolezni sčasoma spreminjajo: “Nočete navesti dvajset različnih simptomov, če niste prepričani,da jih ima vsaj polovica zbolelih.”

Agevzija (izguba okusa) se pogosto pojavi prva

Eden od novejših simptomov pri covid-19 je izguba okusa in vonja. O njem poročajo od sredine marca, gre pa za zgodnji, čeprav netipični znak bolezni. Študija na evropskih bolnikih s covid-19 bolniki je potrdila, da ga izkusi od 88 odstotkov okuženih. V mnogih primerih se agevzija pojavi prej, kot vsi ostali simptomi. Številni bolniki pričajo, da so bili brez vonja in okusa več dni. Med njimi je bila tudi 34 letna Vallery Lomas. “Strah me je dobesedno ohromil. Bala sem se, da se mi vonj in okus nikoli več ne bosta povrnila,” je povedala za Washington Post. Ko je zbolela za covid-19, je bila sredi pisanja kuharske knjige. Vonj in okus se prepletata, zato nekateri pri covid-19 menijo, da so izgubili oba čuta – čeprav so v resnici izgubili le vonj,” pravi Jo Shapiro, profesorica otorinolaringologije na Harvard Medical School.

Nerazložljiva utrujenost in motnje v strjevanju krvi

Med novejšimi simptomi covid-19 je tudi nerazložljiva utrujenost. Virus lahko poleg dihal napade številne druge organe. Pri nekaterih bolnikih poročajo o zapletih pri strjevanju krvi, ki vodijo v številne drobne strdke. Slednji mašijo kapilare v pljučih in drugih organih. Večji strdki se lahko odcepijo in potujejo v možgane ali srce, kar povzroči možgansko kap ali srčni infarkt.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj