Identificirali celice, ki jih virus SARS-CoV-2 najprej napade

Raziskovalci so identificirali celice, ki so prva tarča koronavirusa, ki povzroča covid-19. Nahajajo se v različnih organih, cela "zgodba" pa se najverjetneje začne s celicami v nosni sluznici.

Sekretorne celice v nosni sluznici (ki proizvajajo sluz), izražajo RNA za oba proteina, ki ju SARS-CoV-2 uporablja za okužbo celic. Foto: Bigstock

Odkritje, katere celice koronavirus, ki povzroča covid-19, najprej napade, je skupno delo raziskovalnih ekip iz Massachusetts Institute of Technology, Boston Children’s Hospital, Inštituta Ragon MGH ter Univerze Harvard. Ugotovitve so pred nekaj dnevi objavili v strokovni reviji Cell. Gre za specifične celice v zgornjih dihalih (v nosni votlini), v pljučih in v črevesju.

Za vstop virusa v celico ključna dva proteina

Z uporabo obstoječih podatkov o RNA različnih vrst celic so raziskovalci začeli iskati celice, ki izražajo dva proteina, ki pomagata virusu SARS-CoV-2 vstopati v človeške celice. Našli so jih v pljučih, nosnih prehodih in v črevesju. Izražajo RNA za oba beljakovini v veliko večji meri kot druge celice. Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve pomagale pri razvoju novih zdravil za covid-19 ali testiranju obstoječih.

Virus SARS-CoV-2 cilja na specifične celice

Kmalu po tem, ko se je začel izbruh covid-19, so znanstveniki odkrili, da se virusni protein (tako imenovani “spike”) veže na receptor na človeških celicah, znan kot encim 2 za pretvorbo angiotenzina (ACE2). Drug človeški protein, encim imenovan TMPRSS2, pomaga aktivirati beljakovino koronavirusa, kar omogoči vstop v celico. Kombinirana vezava in aktivacija omogočata, da virus uspešno pride v gostiteljske celice.

“Takoj, ko smo ugotovili, da je bila vloga teh proteinov biokemično potrjena, smo začeli iskati, kje se slednji nahajajo v naših obstoječih naborih podatkov. Lahko smo začeli raziskovati, katere so tiste celice, na katere virus SARS-CoV-2 dejansko cilja,” je povedal dr. Jose Ordovas-Montanes iz Boston Children’s Hospital.

Sekretorne celice, pnevmociti in absorptivni enterociti

Raziskovalci so ugotovili, da sekretorne celice v nosni sluznici (ki proizvajajo sluz), izražajo RNA za oba proteina, ki ju SARS-CoV-2 uporablja za okužbo celic. V pljučih so našli RNA za obe beljakovini predvsem v celicah, imenovanih pnevmociti tipa II. Gre za alveolne epitelijske celice, ki so odgovorne za to, da pljučni mešički ostajajo odprti. V skupinah po dve do tri se nahajajo na mestih, kjer se stene pljučnih mešičkov stikajo. V črevesju RNA za obe virusni beljakovini izražajo celice, imenovane absorptivni enterociti. Odgovorni so za absorpcijo nekaterih hranil.

Določeni receptorji na celicah virusu omogočijo lahek vstop

“Domnevamo, da je naše odkritje šele začetek zgodbe. Zdaj nam je celotna slika precej bolj jasna. Z dovolj veliko stopnjo zaupanja lahko trdimo, da se receptorji, ki virusu omogočijo lahek vstop, izraziteje izražajo na specifičnih celicah,” pravi Ordovas-Montanes. Izpostavlja še en pomemben doprinos raziskave. “Ugotovitve kažejo, da koronavirus SARS-CoV-2 morda izkorišča naravne obrambne mehanizme gostiteljskih celic. Povedano drugače, “ugrabi” nekatere njihove beljakovine za lastno uporabo.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj