Covid-19:Prizadeti obe pljučni krili, a manj kot pri SARS-u

Koronavirus SARS-CoV-2 se je po svetu razširil z bliskovito naglico. Čeprav pri 80 odstotkih okuženih ne povzroča omembe vrednih težav, se zdi, da se je zaradi njega ustavil svet.

Covid-19 se diagnosticira glede na simptome :suh kašelj, utrujenost, mialgija, povišana telesna temperatura, težko dihanje. Foto: Bigstock

Že dlje časa je znano, da je koronavirus SARS-CoV-2 strukturno zelo podoben tistemu, ki je razsajal pred skoraj dvema desetletjema in povzročil akutni respiratorni sindrom (SARS). Takrat je umrla kar desetina okuženih, svet pa je bil tik pred pandemijo. Danes pandemijo imamo, različica koronavirusa, ki jo je povzročil, pa je presenetljivo podobna tistemu izpred 20 let. Tudi CT slike pljuč bolnikov s covid-19 so podobne slikam bolnikov, ki so pred dvema desetletjema zboleli za SARS.

CT slikanje pokaže anomalije

Covid-19 se diagnosticira glede na simptome :suh kašelj, utrujenost, mialgija, povišana telesna temperatura, težko dihanje… Dejavnik tveganja je tudi izpostavljenost okuženi osebi. CT slikanje prsnega koša ima ključno vlogo pri oceni obsega bolezni in spremljanju le-te.

Čeprav so značilnosti covid-19 (bolezni, ki jo povzroča koronavirus SARS-CoV-2) spremenljive in nespecifične, dosedanje ugotovitve kažejo “pomembno prekrivanje” s hudim akutnim respiratornnim sindromom (SARS), ki je pustošil pred skoraj dvema desetletjema. Začetno slikanje prsnega koša v obeh primerih pokaže anomalije,ki se na RTG in CT slikah najpogosteje kažejo kot motnost na določenih delih pljuč.

Pri 75 odstotkih prizadeti obe pljučni krili

Raziskovalci iz Univerze Kalifornija (Los Angeles) so na podlagi razpoložljivih kliničnih študij in ostale literature o covid-19 zaključili: “Slikanje prsnega koša pokaže nepravilnosti pri vsaj 85 odstotkih bolnikov. Pri 75 odstotkih sta prizadeti obe pljučni krili, kar je na slikah videti kot motnost subpleuralnih in perifernih območij.” Izpostavljajo, da višja starost in progresivna konsolidacija napovedujeta splošno slabšo prognozo – čeprav pri večini bolnikov s covid-19 ne poročajo o plevralnem izlivu, kavitaciji, pljučnih vozličih in limfadenopatiji. Izsledke so objavili v American Journal of Roentgenology .

Avtorji članka na koncu priporočajo CT slikanje za za spremljanje stanja pri bolnikih, ki so okrevali po covid-19. Na ta način se lahko oceni dolgoročno ali celo trajno pljučno poškodbo, vključno s fibrozo – kot je po pogosto pri SARS in MERS.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj