Covid-19 ne ogroža novorojenčkov in dojenčkov

Raziskovalci ugotavljajo, da je večina novorojenčkov in dojenčkov dobro tudi, če imajo njihove matere covid-19.

V raziskavo so zajeli 263 novorojenčkov in dojenčkov ter ugotovili, da covid-19 pri materi ne vpliva na pogostnost prezgodnjega rojstva, bolezni dihal ali sprejema na intenzivni oddelek zaradi kateregakoli razloga. Foto: Bigstock

Otroci, rojeni ženskam s covid-19, ne kažejo bolezenskih znakov, kaže doslej največje poročilo o vplivu koronavirusa SARS- CoV-2 na novorojenčke in dojenčke, stare od osem tednov. Pripravili so ga na University of California – San Francisco(UCSF) in potrjuje, da otroci okuženih mater v prvih dveh mesecih po rojstvu nimajo nič več zdravstvenih težav kot otroci neokuženih mater.

Covid-19 na novorojenčke in dojenčke praktično nima vpliva

V raziskavo so zajeli 263 novorojenčkov in dojenčkov ter ugotovili, da covid-19 pri materi ne vpliva na pogostnost prezgodnjega rojstva, bolezni dihal ali sprejema na intenzivni oddelek zaradi kateregakoli razloga. Pri starosti osem tednov pri otrocih mater, okuženih s SARS-CoV-2, niso zaznali nobene pljučnice ali okužbe spodnjih dihal. “Dojenčki mater s covid-19 se dobro počutijo, so zdravi in normalno napredujejo, kar je čudovito,” pravi dr. Valerie J. Flaherman iz UCSF. Izpostavlja, da na začetku pandemije skoraj ni bilo podatkov o tem, kako covid-19 vpliva na nosečnice in njihove novorojenčke. “Nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo, in spoznanje, da koronavirus na novorojenčke in dojenčke praktično nima vpliva, je odlična novica,” pravi.

Nosečnost spremeni imunski sistem

Prospektivna študija PRIORITY (Registry of Outrognacies Nognancy Coronavirus Registry) je del nacionalnega projekta, ki ga vodi UCSF, začel pa se je začel marca 2020 – kmalu po izbruhu pandemije v ZDA. Osredotoča se na nosečnice s sumom na covid-19 ali potrjeno okužbo s ciljem bolje razumeti, kako koronavirus SARS-CoV-2 vpliva nanje in na otroke po rojstvu. Znano je, da imajo nosečnice v imunskem sistemu spremembe, ki lahko povečajo tveganje za težji potek akutnih virusnih okužb – na primer gripe. V preteklosti se je potrdilo, da imajo ženske, ki so zbolele za gripo med nosečnostjo, večje tveganje za hospitalizacijo, splav ali mrtvorojenost, večje je bilo tudi tveganje za prirojene okvare otrok. Čeprav so nekatere študije (za katere se je kasneje izkazalo, da so bile slabo zasnovane in izvedene), poročale, da okužba s SARS-CoV-2 povečuje tveganje za prezgodnji porod in da se okužba se lahko prenese z matere na dojenčka, splošna tveganja za novorojenčke niso bila znana. Tudi skoraj ni bilo podatkov o tem, kako covid-19 vpliva na rast in razvoj dojenčka.

Tveganje 1 odstotek ali manj

V študijo so zajeli 179 nosečnic s pozitivnim testom na SARS-CoV-2 in 84 nosečnic z negativnim testom. Porodi so se zgodili v več kot 100 ameriških bolnišnicah. Povprečna starost ob porodu je bila 31 let. Med porodnicami s pozitivnimi testom jih je bilo 146 (81 odstotkov) simptomatskih – so kazale bolezenske znake, značilne za covid-19. Med porodnicami z negativnim testom jih je bilo 53 (63 odstotkov) simptomatskih – torej z znaki prehlada. Od skupno 263 novorojenčkov in dojenčkov starih do 2 meseca jih je bilo 44 sprejetih na zdravljenje v bolnišnico, vendar ne zaradi pljučnice ali okužb spodnjih dihal. Okužbo zgornjih dihal so diagnosticirali pri 56 otrocih, od katerih sta bila dva rojena materama s potrjeno okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2. Raziskovalci so zaključili, da je pri otrocih na SARS-CoV-2 pozitivnih mater tveganje, da bodo zboleli za covid-19, okoli 1 odstotek.

Večina nosečnic okužena v tretjem trimesečju

“Na splošno so začetne ugotovitve v zvezi z zdravjem novorojenčkov in dojenčkov pomirjujoče, vendar je pomembno omeniti, da je bila večina nosečnic s koronavirusom okužena v tretjem trimesečju,” je povedala višja avtorica dr. Stephanie L. Gaw, docentka za porodništvo, ginekologijo in reprodukcijo znanosti na UCSF. Izpostavlja, da bodo šele rezultati celotne kohorte (vseh sodelujočih v raziskavi) dali pravo sliko tveganj v celotni nosečnosti. Ugotovitve lahko pomagale pri obveščanju o nacionalnih in mednarodnih smernicah in politikah. Avtorji tudi opozarjajo na visoko tveganje lažno pozitivnih ali lažno negativnih rezultatov okužbe s SARS-CoV-2.

Do izvirne objave lahko dostopate TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj