Simptomi covid-19 pri moških drugačni kot pri ženskah

Raziskovalci londonskega King's College so pregledali podatke za 38.000 odraslih, ki so zboleli za covid-19. Zanimalo jih je, ali se simptomi bolezni pri moških in ženskah razlikujejo.

Glavni trije simptomi covid-19 so zvišana telesna temperatura, vztrajen kašelj in izguba voha. Vendar se je v študiji izkazalo, da zvišana telesna temperatura ni bila zgodnja značilnost bolezni v nobeni starostni skupini. Foto: Bigstock

Odkrili so, da moški pogosteje trpijo zaradi zadihanosti, utrujenosti, mrzlice in zvišane telesne temperature. Izguba voha, bolečine v prsih in vztrajen kašelj pa so simptomi, najpogostejši pri ženskah.

Uradno sicer velja, da so glavni trije simptomi covid-19 zvišana telesna temperatura, vztrajen kašelj in izguba voha. Vendar se je v študiji izkazalo, da zvišana telesna temperatura ni bila zgodnja značilnost bolezni v nobeni starostni skupini – čeprav velja za tipični simptom. Analiza podatkov – vzeli so jih iz baze ZOE Covid Symptom Study, je pokazala tudi, da se pri ljudeh, starejših od 60 let pogosteje pojavlja driska.

Covid-19 postaja zgolj prehlad

Ugotovitve tudi nakazujejo, da so cepiva pripomogla, da je covid-10 Covid postal zgolj “hud prehlad”, še navajajo avtorji. Pri dvakrat cepljenih je večje verjetnost, da se bo ponovna okužba s koronavirusom SARS-CoV-2 izrazila kot »le« glavobol, izcedek iz nosu, kihanje in vneto grlo,pravijo. Smernice za testiranje bi bilo potrebno posodobiti, če želimo omogočiti zgodnje odkrivanje okužb – kar je še posebej pomembno ob novih različicah, ki so zelo prenosljive, je prepričana vodilna avtorica dr. Claire Steves z londonskega King’s Collegea. »Pomembno je, da ljudje vedo, da so najzgodnejši simptomi zelo raznoliki in so lahko pri vsakem članu družine drugačni,« pravi.

Pregledali 18 različnih simptomov covid-19

Skupno je raziskovalna skupina pregledala 18 različnih simptomov, povezanih s covid-19. Zgodnji znaki so vključevali izgubo vonja, bolečine v prsih, vztrajen kašelj, bolečine v trebuhu, mehurje na nogah, bolečine v očeh in nenavadne bolečine v mišicah. Preučili so okužbe s prvotnim sevom virusa, ki se je prvič pojavil v kitajskem Wuhanu, pa tudi okužbe z različico koronavirusa Alfa. Avtorji pojasnjujejo, da se simptomi koronavirusa Delta razlikujejo od navedenih, vse nove različice, ki prihajajo, pa se razlikujejo tudi po skupinah prebivalstva. Soavtor študije dr. Marc Modat je dejal: “Ugotovili smo, da se profil simptomov covid-19 pri različnih skupinah prebivalstva razlikuje. To kaže, da je treba merila za testiranje prilagoditi in upoštevati tako spol kot starost. Druga možnost pa je, da se upošteva večji nabor simptomov.”

Poziv k razširitvi seznama simptomov

ZOE Covid študija je bila ena od prvih, ki je odkrila izgubo okusa in vonja kot simptoma covid-19. Zdaj je na na seznamu uradnih opozorilnih znakov. Britanski strokovnjaki sicer pozivajo tudi k razširitvi seznama simptomov. To bi omogočilo odkrivanje okužb v bolj zgodnjih fazah ter pomagalo zajeziti širjenje virusa. Kot primer navajajo ZDA, kjer so zdravstvene oblasti identificirale več kot 20 simptomov, ki so lahko znak covid-19.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj