Astmatiki manj ogroženi za težji potek covid-19

Pri astmatikih tveganje za hujši potek ali smrt zaradi covid-19 ni nič večje kot pri vseh ostalih, kaže analiza 57 študij, v katere so zajeli več kot pol milijona ljudi.

Ljudje z astmo imajo 14-odstotno manjše tveganje to, da bodo zboleli za covid-19. Manj verjetno je tudi, da bodo zaradi covid-19 hospitalizirani ali da bodo zaradi nje umrli. Foto: Bigstock

Za 14 odstotkov manjše tveganje za covid-19

Raziskovalci avstralskega George Institute of Global Health so analizirali podatke iz 57 študij, v katerih je sodelovalo 587.280. Skoraj 350.000 jih je bilo okuženih s koronavirusom, ki povzroča bolezen covid-19. Rezultati, objavljeni v mednarodni strokovni reviji Journal of Asthma, kažejo, da je imelo nekaj več kot sedem od 100 ljudi, ki so bili pozitivni na kornonavirus SARS-CoV-2, tudi astmo. Pokazali so tudi, da imajo ljudje z astmo 14-odstotno manjše tveganje to, da bodo zboleli za covid-19. Manj verjetno je tudi, da bodo zaradi covid-19 hospitalizirani oziroma da bodo zaradi nje umrli.

Zmanjšana aktivnost celičnih receptorjev

Soavtorica objave profesorica Christine Jenkins je dejala, da čeprav razlogi za te ugotovitve niso jasni, obstaja nekaj možnih razlag – na primer nekateri inhalatorji morda omejujejo sposobnost virusa, da se prodre v pljuča. “Celični receptorji, na katere se virus veže, so manj aktivni pri ljudeh z določeno vrsto astme in nekatere študije kažejo, da lahko inhalacijski kortikosteroidi, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje astme, še dodatno zmanjšajo njihovo aktivnost.” Vodilni avtor dr. Anthony Sunjaya dodaja, da čeprav študija prinaša nekaj novih spoznanj o covid-19 pri ljudeh z astmo, zdravniki in raziskovalci še vedno spoznavajo učinke virusa. “Potrebujemo nadaljnje raziskave, da bomo bolje razumeli, kako virus vpliva na ljudi z astmo,” pravi.

Kortikosteroidi in dovzetnost za okužbo

Nekatere prejšnje raziskave so pokazale, da naj bi bili ljudje s kroničnimi respiratornimi boleznimi, kot je astma, bolj ogroženi zaradi MERS-a in njemu podobnih virusov. Veljalo je tudi, da okužbe dihal, kot jih povzročajo koronavirusi, lahko poslabšajo simptome astme, zdravljenje s kortikosteroidi pa lahko poveča dovzetnost za okužbo s covid-19. Izkazalo se je nasprotno.

Retrospektivni pregled, ki ga financirala Asthma Australia, je vključeval analizo 45 študij v bolnišnicah in 12 študij izven njih. 22 študij je bilo izvedenih v Severni Ameriki, 19 Aziji, 14 Evropi in dve v Južni Ameriki. Štiri študije so vključevale samo otroke, v njih pa je sodelovalo 211 udeležencev. Povprečna starost udeležencev je bila 52 let. Dobra polovica – 52,5%, je bilo moških. Skoraj 12 % je bilo kadilcev, 16,2% pa bivših kadilcev. Več kot polovica (54 %) jih je imelo pridružene bolezni – največ sladkorno bolezen (21 %). Približno 8 % jih je imelo kronično obstruktivno pljučno bolezen.

Starost pomemben dejavnik tudi pri astmatikih

Ugotovitve tudi kažejo, da je naraščanje starosti močno povezano s povečanim tveganjem za covid-19 med astmatiki. “To je bilo pričakovano in je v skladu z drugimi študijami, ki kažejo starost kot enega najpomembnejših dejavnikov za slabo prognozo pri covid-19,” dodajajo avtorji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj