Imunske celice morskih psov – trajna rešitev za covid-19?

Nove koronavirusne različice, pri katerih cepiva in zdravila slabo delujejo ali so celo neuspešna, narekujejo nove načine za spopadanje s covid-19. Tudi s pomočjo cloveškim protitelesom podobnih beljakovin, ki jih izločajo živalske imunske celice.

Imunske celice morskih psov morda ponujajo trajno rešitev za vse različice virusa, ki povzroča covid-19. Foto: Bigstock

Imunske celice morskih psov proizvajajo človeškim protitelesom podobne beljakovine, imenovane VNAR. Imajo edinstveno sposobnost: lahko preprečijo, da bi virus, ki povzroča covid-19, okužil človeške celice. Učinkovite so tako pri prvotni različici SARS-CoV-2 kot pri vseh njegovih novejših različicah.

Beljakovine VNAR sicer še niso na voljo za zdravljenje pri ljudeh, bodo pa verjetno uporabne  ob prihodnjih izbruhih. VNAR nevtralizira tudi koronavirusno različico WIV1-CoV. Gre za virus, ki je sposoben okužiti človeške celice, a trenutno kroži le med netopirji. Predčasni razvoj zdravil za tovrstne viruse, je pomembnen, saj pri njih prej ko slej pride do preskoka na ljud, poroča Nature.

Edinstven način za ustavljanje okužbe

Čeprav je trenutno le nekaj koronavirusov je, ki lahko okužijo ljudi, jih je »v pripravljenosti« veliko več. Krožijo med živalmi in ob tesni interakciji le-teh z ljudmi se preskok lahko hitro zgodi, pravi Aaron LeBeau, profesor patologije na univerzi Wisconsin-Madison. In nadaljuje: “To, kar počnemo, je priprava arzenala VNAR zdravil, ki bi jih lahko uporabili za prihodnje izbruhe virusov tipa SARS. Gre za neke vrste zavarovanje pred prihodnostjo.”

Anti SARS-CoV-2 beljakovine VNAR so izolirali iz velike baze, v kateri so shranjene beljakovine, ki jih izločajo imunske cellice morskih psov. VNAR dosega le eno desetino velikosti človeških protiteles, vendar učinkovito veže koničaste proteine koronavirusa in jim s tem prepreči vstop v človeške celice. Gre za edinstven način za zaustavljanje okužbe. “Ti majhni, protitelesom podobni proteini lahko dosežejo mesta, do kateri človeška protitelesa zaradi svoje velikosti ne morejo. Lahko se povezujejo v zelo edinsteven oblike in prepoznajo strukture v beljakovinah, ki jih protitelesa ne morejo,” pojasnjuje Le Bau.

Preoprečitev okužbe človeških celic

Raziskovalci so testirali učinkovitost VNAR pri prevladujočemu povzročitelju covid-19 in njegovemu “psevdotipu” – različici virusa, ki se ne more razmnoževati v celicah. Identificirali so tri kandidatne VNAR beljakovine, ki so preprečile okužbo. Delovale so tudi tudi proti virusu SARS-CoV-1, ki je povzročil izbruh SARS leta 2003. Ena od VNAR beljakovin (imenovana 3B4) se je »pritrdila« na utor na virusnem spike proteinu blizu mesta, kjer se virus veže na človeške celice. Utor imajo vse koronavirusne različice in ko ga je »zasede«  beljkakovina 3B4, da učinkovito nevtralizira virus. Uspešna je bila tudi pri virusu MERS – ki velja za »bratranca« virusov skupine SARS in ki je leta 2012 povzročil epidemijo predvsem v državah Arabskega polotoka.

Ključno onemogočiti pritrditev virusa na celico  

Sposobnost povezovanja z različnimi koronavirusi kaže, da je beljakovina 3B4 privlačen kandidat za boj proti virusom, ki še niso preskočili na ljudi. Začetni modeli kažejo, da je VNAR učinkovit tudi pri koronavirusni različici omikron. Vendar je mesto vezave VNAR spremenjeno, kar bi lahko zmanjšalo učinkovitost zdravljenja.

VANR beljakovine in zdravljenje raka

Potencialne učinkovine novih zdravil proti covid-19 se razlikujejo po mehanizmu delovanja – v primerjavi z drugimi biološkimi zdravili in protitelesi, ki ciljajo na virus SARS-CoV-» in njegove različice. Prihodnje terapije bodo verjetno vključevale kombinacijo več VNAR z namenom povečanja učinkovitosti proti različnim sevom, pojasnjujejo avtorji. “Gre za novo in cenejšo skupino zdravil, ki je enostavnejša za izdelavo kot monoklonska protitelesa. V telo jo je mogoče dostaviti na različne načine, jo je pa potrebno še temeljito stestirati na ljudeh. ” Ekipa pod vodstvom LeBeau zdaj preučuje tudi uporabnost VNAR beljakovin pri diagnostiranju in zdravljenju raka.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj