Gensko spremenjeni virus kot zaščita zoper covid-19

Gensko spremenjeni virus parainfluence 5 bil lahko blokiral novi koronavirus in preprečil njegovo razmnoževanje v celici gostitelja.

Laboratorijski testi so pokazali, da je že en odmerek cepiva povzročil, da so okužene celice začele proizvajajo glikoprotein S – kar je posledično sprožilo imunski odziv. Foto: Bigstock

Zaenkrat cepiv in/ali specifičnih zdravil zoper koronaviruse, ki povzročajo bolezni pri ljudeh, ni. Virus SARS-CoV-2 (ki povzroča covid-19), pa tudi virusa, ki povzročata SARS in MERS, tako še naprej pustošijo po svetu. V nekaterih laboratorijih so se iskanja dolgoročne rešitve težav, ki jih povzročajo koronavirusi, lotili drugače: razvijajo strategije preprečevanja okužbe s pomočjo modificiranih drugih virusov.

Novo cepivo proti MERSU potencial tudi za covid-19

Prejšnji teden je interdisciplinarna skupina raziskovalcev v mBio, reviji Ameriškega združenja za mikrobiologijo, opisala obetavnega kandidata za cepivo proti virusu MERS. Slednji je na Bližnjem vzhodu izbruhnil leta 2012 in povzročil smrt blizu tisoč ljudi. Podatki kažejo, da je njegova smrtnost več kot 30 % – umre torej skoraj tretjina okuženih. Objava je pomembna zato, ker je podoben pristop lahko učinkovit tudi pri koronavirusu, ki povzroča covid-19.

Gensko spremenjeni virus parainfluence 5

Raziskovalci predlagajo, da bi pristop, ki so ga uporabili za cepivo proti virusu MERS, uporabili tudi proti virusu SARS-CoV-2. Način dostave cepiva je gensko spremenjeni virus parainfluence 5 (PIV5). Pri psih povzroča stanje, znano kot psarniški kašelj, ki je ljudem neškodljiv. Raziskovalci so virusu dodali dodaten gen, ki okužene celice spodbudi k proizvodnji proteina S – gre za glikoprotein, za katerega je znano, da je vpleten v okužbo z MERS.

Virus PIV5 za ljudi nenevaren

“Vemo, da ljudje, izpostavljeni virusu PIV5, ne razvijejo bolezni. Virus je zanje neškodljiv in ne povzroča citopatičnega učinka,” je dejal Paul McCray iz Univerze Iowa, ki je vodil razsikavo. v Iowa Cityju, ki je vodil novo študijo. Za testiranje novega cepiva je razvil je živalski model, ki posnema človeške okužbe. Miše so bile gensko zasnovane za izražanje DPP4 – beljakovine, ki jo virus MERS uporablja kot vstopno mesto za človeške celice.

Proizvodnjo glikoproteina S sprožil že en odmerek cepiva

Laboratorijski testi so pokazali, da je že en odmerek cepiva povzročil, da so okužene celice začele proizvajajo glikoprotein S – kar je posledično sprožilo imunski odziv. Štiri tedne po tem, ko so miši prejele cepivo, so bile izpostavljene sevu virusa MERS v odmerku, ki bi moral povzročiti njihovo smrt. Kontrolni skupini miši sta dobili dobili drugačni cepivi: ena cepivo brez genov za glikoprotein S, druga pa intramuskularno cepivo z inaktiviranim virusom MERS. “Zelo nas zanima uporaba virusov kot nosilcev izbranih genov, ki v celici sprožijo želene procese dostave,” pravi McCray, ki na podobno strategijo uporablja tudi pri iskanju novega načina zdravljenja podobne cistične fibroze.

Preživele vse miši, cepljene z novim cepivom

Vse miši, ki so dobile cepivo s spremenjenim virusom PIV5, so okužbo preživele. V nasprotju s tem so vse miši, ki so bile imunizirane s PIV5 brez gena za glikoprotein S, umrle. Intramuskularno cepivo inaktiviranega virusa MERS je pred smrtonosno okužbo uspešno zaščitilo 25 % miši. Laboratorijski testi so pri njih pokazali nadpovprečne vrednosti eozinofilcev – belih krvnih celic, ki kažejo na okužbo ali vnetje. “Rezultati kažejo, da je cepivo, ki temelji na PIV5, učinkovito proti MERS pri miših. Veljalo bi preučiti njegov potencial tudi pri drugih nevarnih koronavirusih, vključno s SARS-CoV-2,” pravijo raziskovalci.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj