Statini varna preventiva pri bolnikih z revmatoidnim artritisom

Bolniki z revmatoidnim artritisom imajo približno 50 odstotkov večje tveganje za srčno-žilne dogodke, kot sta srčni infarkt in možganska kap, v primerjavi s splošno populacijo.

Na koncu preskušanja so imeli bolniki, ki so jemali atorvastatin, bistveno nižji holesterol LDL in tudi bistveno nižje ravni C-reaktivnega proteina (označevalca vnetja). Foto: Bigstock

Statini znižajo raven LDL holesterola in tako pomagajo preprečevati kardiovaskularne dogodke pri nekaterih visoko ogroženih posameznikih. Do sedaj pa ni bilo jasno, ali so varni in učinkoviti tudi za bolnike z vnetnimi stanji, kot je revmatoidni artritis. Rezultati velikega kliničnega preskušanja kažejo, da je temu tako: statini so tudi zanje varna srčno-žilna preventiva.

Dvojno slepi randomizirani preizkus z atrovastatinom

Za raziskovanje možnih tveganj in koristi statinov pri bolnikih z revmatoidnim artritisom so izvedli dvojno slepi randomizirani preizkus z atrovastatinom (TRACE RA). Gre za zdravilo, namenjeno primarni srčno-žilni preventivi. V preskušanje je bilo vključenih 3.002 bolnikov z revmatoidnim artritisom, ki so bili starejši od 50 let ali so imeli revmatoidni artritis več kot 10 let in brez diagnosticirane ateroskleroze, sladkorne bolezni ali miopatije. Naključno so jih razdelili v dve skupini: ena je prejemala 40 mg atorvastatina dnevno, druga pa placebo.

Atrovastatin znižal LDLholesterol in C-reaktivni protein

Bolnike so v povprečju sledili dve leti in pol. V tem času je srčno žilne dogodke (kardiovaskularno smrt, srčni napad, kap ali revaskularizacijo arterij) doživelo 1,6 odstotka bolnikov, ki so prejemali atrovastatin, in 2,4 odstotkov bolnikov, ki so prejemali placebo. Po prilagoditvah je bilo tveganje za srčno-žilne dogodke pri bolnikih, ki so jemali atorvastatin, za 40 odstotkov manjše – čeprav razlika ni bila statistično pomembna. Na koncu preskušanja so imeli bolniki, ki so jemali atorvastatin, bistveno nižji holesterol LDL in tudi bistveno nižje ravni C-reaktivnega proteina (označevalca vnetja) kot bolniki, ki so jemali placebo. Neželeni učinki so bili v skupini z atorvastatinom podobni kot v skupini s placebom.

Priporočila: Predpisovanje statinov v skladu z nacionalnimi smernicami

“V preskušanju smo ugotovili, da atrovastatin pribolnikih z revmatoidnim artritisom znižuje raven holesterola za podobne količine kot pri drugih populacijah. Rezultati tudi kažejo, da je za bolnike z revmatoidnim artritisom enako varno jemati statine kot za splošno populacijo. Kar pa ne pomeni, da naj bi kar vsem bolnikom z revmatiodnim artritisom predpisovali statine – v nasprotju s sladkorno boleznijo, pri kateri se večini bolnikov priporoča jemanje statina,” še piše v raziskovalnem poročilu, objavljenem v Arthritis & Rheumatology. Avtorji študije za bolnike z revmatoidnim artritisom priporočajo predpisovanje statinov v skladu z nacionalnimi smernicami za obvladovanje srčno-žilnega tveganja pri splošni populaciji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj