Raziskava bolnišničnih primerov kaže visoko smrtnost pri covid-19

Raziskava 5700 bolnikov s covid-19, hospitaliziranih v New Yorku, je pokazala 26-odstotno smrtnost bolezni.

Med bolniki, ki so potrebovali respirator, jih je v starostni skupini od 18 do 65 let umrlo 76,4 odstotke, v starostni skupini nad 65 let pa kar 97,2 odstotkov. Foto: Bigstock

Skupine z največjim tveganjem so starejši, moški, bolniki z visokim krvnim tlakom, debelostjo ali sladkorno boleznijo. Gre za študijo, v katero so zajeli največ bolnikov doslej, ugotovitve pa objavili v reviji JAMA.

Stopnje umrljivosti, ki jih zabeležijo posamezne raziskave, je med seboj težko primerjati, pravi prva avtorica objave Karina W. Davidson. Zdravstveni sistemi in viri lahko vplivajo na rezultate, enako tudi demografski podatki in prisotnost drugih bolezni. Tudi hitrost razvoj simptomov se med bolniki zelo razlikuje, na izid pa vpliva tudi to, kje se bolniki zadržujejo oziroma kako hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Hospitalizacija v zgodnji fazi bolezni

Vse navedene parametre so raziskovalci upoštevali, njihove ugotovitve pa veljajo za tiste, ki so potrebovali hospitalizacijo v zgodnji fazi bolezni. Veliko število v raziskavo zajetih bolnikov je tudi omogočilo dobro pokrijte raznolikosti znotraj New Yorka samega kot tudi v njegovi okolici. “Gre za velik reprezentativni vzorec, starost bolnikov pa je bila od manj kot eno leto do 107 let. Pripadali so različnim demografskim skupinam in so imeli različno socio-ekonomsko ozadje. Zdravili so se v 12 bolnišnicah: v osmih na Long Islandu, dveh v Queensu, eni na Manhattnu in eni na Staten Islandu,” pravi Davidsonova.

V študijo zajeli 5700 bolnikov s covid-19

V študiji so analizirali podatke elektronske zdravstvene evidence za 5700 bolnikov s covid-19, ki so bili hospitalizirani med 1. marcem 2020 in 4. aprilom 2020. Mehansko predihavanje je potrebovalo 1151 bolnikov (20,2 odstotkov). Na dan 4. aprila 2020 jih je bilo v bolnišnici 72,2 odstotkov, 3,3 odstotke jih je bilo odpuščenih, 24,5 odstotkov pa jih je umrlo. Raziskovalci so analizo omejili na 2634 pacientov, katerih izidi (ozdravitev ali smrt) so bili znani na koncu študije. Izkazalo se je, da jih je bilo na oddelku za intenzivno nego hospitaliziranih 373 (14,2 odstotkov). Mehansko ventilacijo (respirator) jih je potrebovalo 320 (12,2 odstotkov), dializo pa 81 (3,2 odstotkov). Umrlo je 553 bolnikov (21 odstotkov).

Med bolniki na respiratorjih umrla večina

Med bolniki, ki so potrebovali respirator, jih je v starostni skupini od 18 do 65 let umrlo 76,4 odstotkov, v starostni skupini nad 65 let pa kar 97,2 odstotkov. Popolnoma drugačna slika je bila pri tistih bolnikih, ki umetnega predihavanja niso potrebovali: v starostni skupini od 18 do 65 let jih je umrlo 19,8 odstotkov, v starostni skupini nad 65 let pa 26,6 odstotkov. V času študije ni umrl noben bolnik, mlajši od 18 let.

Tvegano mehansko predihavanje

“Mehansko predihavanje je samo po sebi povezano z določenim zdravstvenim tveganjem – lahko na primer pride do specifične pljučnice. Tako imenovana VAP pljučnica se razvije pri 10 do 25 odstotkih ventiliranih bolnikov in običajno nastopi v 5 dneh. V študiji podatkov o VAP sicer niso navedli, vendar domnevamo, da slednja ni vplivala na izid,” je objavo komentirala Cindy Prins, profesorica epidemiologije na Univerzi Florida.

Vročina le pri tretjini bolnikov

Raziskovalci so pregledali tudi podatke o pridruženih stanjih za vseh 5700 bolnikov. 57 odstotkov jih je imelo hipertenzijo, 41 odstotkov jih je bilo debelih, 34 odstotkov pa jih je imelo sladkorno bolezen. Najbolj jih je presenetila ugotovitev, da je bila povišana telesna temperatura prisotna le tri tretjini bolnikov s covid-19, ki so bili zaradi dihalne stiske sprejeti v bolnišnico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj