
Globalno, več kot milijarda ljudi trpi za hipertenzijo (visok krvni pritisk), kar jih postavlja pred še večje tveganje za pojav drugih SŽB, kot sta denimo srčni napad ali celo kap. SŽB so globalni glavni vzrok za smrt. V ZDA zaradi njih vsakih 36 sekund umre oseba.
Raziskava, ki je bila izvedena na University of South Australia je ponudila nove dokaze, ki povezujejo uživanje jogurta s pozitivnim oziroma zdravim krvnim pritiskom. Ker je ta sovražnik številka ena, ko govorimo o SŽB, je zato toliko bolj pomembno, da raziskovalci nenehno iščejo in odkrivajo nove načine za zmanjšanje in uravnavo le-tega. Odkritje, da so mlečni izdelki, še posebno jogurt, sposobni posredno znižati visok krvni pritisk, je zelo pomembno za nadaljnje raziskave.
Zakaj so mlečni izdelki tako pomembni?
Mlečni izdelki vsebujejo vrsto mikrohranil, tudi kalcij, magnezij in kalij, ki znatno vplivajo na uravnavanje krvnega pritiska. Jogurt pri tem še posebej izstopa, saj vsebuje bakterije, ki spodbujajo sproščanje beljakovin, ki znižujejo krvni pritisk. V raziskavi je bilo odkrito, da že majhna količina zaužitega jogurta pozitivno vpliva na krvni pritisk. Tisti, ki jogurt uživajo vsakodnevno, pa so na meritvah pritiska v primerjavi s tistimi, ki ga ne jedo, dosegli kar 7 točk manj.
Raziskava je vključevala 915 odraslih. Količino in rednost uživanja jogurta so izmerili z vprašalniki. Visok krvni pritisk je bil razumljen kot enak ali večji od 140/90 mmHg, medtem ko je normalen manjši od 120/80 mmHg. Raziskovalci pa so si enotni, da se morejo tovrstne opazovalne in intervencijske študije še naprej osredotočati na potencialne pozitivne učinke jogurta. Dosedanje so namreč pokazale dobro izhodišče in upravičile vložena sredstva.
Vir: University of South Australia. (2021, December 7). A daily dose of yogurt could be the go-to food to manage high blood pressure.