Bodo mlečne izdelke po novem tiskali s 3D tiskalniki?

Hladno iztiskanje ne ogroža toplotno občutljivih hranilnih snovi, hkrati pa ponuja velik potencial pri 3D-tiskanju estetsko prijetnih, hranilno polnih živil, prilagojenih posameznikovim potrebam. Foto: Bigstock

3D tiskanje mlečnih izdelkov, ki so ga razvili na singapurski Univerzi za tehnologijo in napovedovanje obeta pravo revolucijo v proizvodnji mlečnih izdelkov.

Raziskovalci s Singapurske univerze za tehnologijo in oblikovanje (SUTD) so razvili metodo za 3D tiskanje izdelkov s črnilom (DIW) na osnovi mleka pri sobni temperaturi, s čimer se ohranjajo temperaturno občutljiva hranila.

Segrevanje za uničenje mikroorganizmov in dodajanje starter kultur

Današnja običajna proizvodnja mleka in mlečnih izdelkov v velikih industrijskih obratih poteka tako, da mleko najprej toplotno obdelajo – s čimer uničijo potencialne patogene mikroorganizme, pa tudi številke koristne sestavine. Potem pa mu dodajajo starter kulture, s katerimi sprožijo in natančno kontrolirano vodijo procese, iz katerih izdelujejo mleko in mlečne izdelke. Taka tehnologija sicer omogoča poceni proizvodnjo in povečano trajnost izdelkov, težava pa je, da je v primerjavi z enakimi izdelki, pripravljenimi po tradicionalnih postopkih, prehransko osiromašena.

Izguba temperaturno občutljivih hranil – kalcija, beljakovin…

3D-tiskanje hrane se v zadnjem času vse bolj raziskuje in razvija. Omogočajo ga različne tehnologije tiskanja – tako široko uporabljene metode selektivnega laserskega sintranja (SLS) kot tudi metode ekstrudiranja z vročim taljenjem. Vendar te metode niso vedno združljive s temperaturno občutljivimi hranili, ki jih najdemo v določenih vrstah hrane. Na primer, mleko je bogato s kalcijem in beljakovinami, toda ker so ta hranila občutljiva na temperaturo, je mleko neprimerno za 3D tiskanje z zgoraj omenjenimi postopki tiskanja, ki zahtevajo visoko temperaturo. Hladno iztiskanje je izvedljiva alternativa, pogosto pa zahteva reološke modifikatorje ali dodatke za stabilizacijo tiskanih struktur. Optimizacija teh dodatkov je zapletena naloga,ki se je je treba lotiti izjemno premišljeno.

Za 3d tiskanje uporabili mleko v prahu

Da bi odpravili navedene omejitve, so raziskovalci SUTD-ovega laboratorija Soft Fluidics Lab spremenila reološke lastnosti tiskarskega črnila in razvili DIW 3D tiskanje mleka s hladno ekstruzijo z enim mlečnim izdelkom – mlekom v prahu. Skupina je ugotovila, da koncentracija mleka v prahu omogoča enostavno formulacijo 3D-tiskarskih mlečnih črnil z uporabo vode za nadzor reologije. Izvedene so bile tudi obsežne karakterizacije formuliranega mlečnega črnila za analizo njihovih reoloških lastnosti in zagotovitev optimalne tiskljivosti.

Individualizacija prehrane bolnikov in starostnikov

“Ta nova, a preprosta metoda se lahko uporablja pri oblikovanju različnih hranljivih živil, vključno s tistimi, ki jih bolnikom v bolnišnicah postrežejo zaradi njihovih posebnih prehranskih potreb,” je dejal vodilni avtor objave Lee Cheng Pau. “Hladno iztiskanje ne ogroža toplotno občutljivih hranilnih snovi, hkrati pa ponuja velik potencial pri 3D-tiskanju estetsko prijetnih, hranilno polnih živil, prilagojenih posameznim potrebam. Gre za prvi korak k splošni individualizacije prehrane bolnikov, starostnikov in drugih skupin,” je dodal docent Michinao Hashimoto, glavni raziskovalec študije.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj