Poglejte v živo, kako v telesu poteka trening imunskih celic (video)

Prvič v zgodovini je raziskovalcem uspelo v živo spremljati (in celo posneti), kako preostale celice v priželjcu preverjajo limfocite T – ene od najbolj pomembnih celic imunskega sistema. Preden jih spustijo v kri, morajo limfociti T opraviti varnosti pregled, s katerim dokažejo, da ne bodo napadali lastnih celic.

Vsak dan naše telo napade več deset virusov, bakterij in drugih patogenov. Z večino njih naš imunski sistem opravi brez naše vednosti. Foto: Bigstock

Naša obramba pred potencialno nevarnimi vsiljivci iz okolja (bakterijami, virusi …) je odvisna od tega, ali jih imunski sistem pravočasno prepozna in ustrezno odreagira. Pri tem ne deluje naključno. Celo več: najpomembnejšo vrsto imunskih celic, limfocite T, načrtno trenira in jih nauči razlikovati med tistim, kar je telesu lastno, in tistim, kar bi lahko bil nevarni vsiljivec. Šele potem jih spusti v kri in jim dovoli samostojno delovanje.

Kompleksne naloge limfocitov T

Limfociti T so celice imunskega sistema, ki poleg limfocitov B skrbijo za tisti del imunskega sistema, ki ga poznamo kot »pridobljenega«. Nastajajo v kostnem mozgu, od koder potujejo v priželjc, kjer dozorijo. Ko se to zgodi, se sprostijo v kri. Po njej ves čas krožijo, nadzorujejo vse telesne celice in iščejo antigene – telesu tuje snovi.

»Limfocitov T je veliko vrst, vsaka pa opravlja specifične naloge. Ko limfocit T prepozna antigen, se aktivira, v njegovo celično jedro pa steče signal, ki določa imunski odziv. Nekateri limfociti T so sposobni sami uničiti sovražno celico. Drugi v okolico sprostijo različne signalne molekule (citokine), ki aktivirajo druge celice imunskega sistema. Pri ljudeh z avtoimunskimi boleznimi limfociti T kot sovražne pomotoma prepoznavajo telesu lastne celice in jih napadejo,« je na predstavitvi odkritja povedala prof. Lauren Ehrlich z univerze Teksas.

Limfociti T se naučijo prepoznati telesu lastne beljakovine

Raziskovalci univerze Teksas so prvič v zgodovini uspeli posneti »varnostni test« limfocitov T, preden se ti sprostijo v kri z namenom iskanja in prepoznavanja telesu tujih snovi. Odkritje so objavili v reviji Nature Communications. Video so posneli s pomočjo dveh močnih laserjev, ki sta s kratkimi impulzi skenirala priželjc pri miših na vsakih 15 sekund.

Opazili so, da razvijajočim se limfocitom T druge celice v priželjcu pomagajo, da se srečajo z vsemi vrstami organizmu lastnih beljakovin. Tistih torej, ki jih bodo med opravljanjem svojih nalog prepoznavali kot telesu lastne in jih ne bodo napadali. Preden se limfociti T sprostijo v kri, jih celice priželjca testirajo, da bi se prepričale, ali je bilo »učenje« uspešno.

Odkritje prinaša nova spoznanja o tem, kako različne vrste celic sodelujejo v priželjcu in pri dozorevajočem limfocitu T izvajajo »varnostne teste«. Če limfocit T varnostnega testa ne opravi uspešno, sledi njegovo samouničenje.

Video: Celice priželjca testirajo limfocite T

V videu vidimo, kako dendritične celice (obarvane rumeno) testirajo razvijajoče se limfocite T (obarvane vijoličasto in belo), da bi videle, ali slednje reagirajo tudi na telesu lastne beljakovine. Limfocit T se jih dotakne in če se pri tem njegovi receptorji ujamejo z njihovimi (po principu ključa in ključavnice), se raven kalcija v limfocitu T spremeni (obarva se bolj belo). To pomeni, da varnostni test ni uspel in da bi tak limfocit T napadel telesne celice. Kalcijev »signal« v tem primeru spodbudi limfocit T k samouničenju. Vir: University of Texas.

»Proučevanje limfocitov T s to novo slikovno tehniko obeta resnično veliko. Prinaša nova spoznanja o tem, kako kompleksen in sofisticiran je imunski sistem in kako veliko se moramo o njem še naučiti. Upamo tudi na korak naprej pri odkrivanju vzroka za mnoge kronične napredujoče bolezni. Bolniki po presaditvi kostnega mozga na primer preživijo tedne ali celo mesece na zdravilih za zaviranje imunskega sistema in so zelo ogroženi za razvoj avtoimunskih bolezni. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 1 pa limfociti T napadajo celice trebušne slinavke, ki proizvajajo inzulin,« je nekaj možnosti klinične uporabe za konec nakazala prof. Ehrlich.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj