»Sladkorji« onesposobili na antibiotike odporno bakterijo

Bakterija Pseudomonas aeruginosa je pogosta povzročiteljica okužb in hitro razvije odpornost na antibiotike. Z njo lahko uspešno »opravijo« sladkorji. Seveda ne gre za sladkorje, kot si jih običajno predstavljamo, pač pa za zelo kompleksne, dolge verige polisaharidov, poznanih kot glikani.

Več kot 200 kvadratnih metrov notranjosti našega telesa, vključno s črevesjem, pljuči in sečili, je obloženih s sluznico, ki jo pokriva sluz. Foto: Bigstock

Glikani so molekule polisaharidov, ki imajo pomembno vlogo pri zagotavljanju dobrega delovanja imunskega sistema. Onemogočijo komunikacijo patogenih (nam sovražnih) bakterij in s tem zmanjšujejo škodo, ki bi jo slednje sicer naredile.

Nova raziskava, ki so jo opravili na MIT (Massachusetts Institute of Technology), odkriva mehanizme, s katerimi glikani (razvejane molekule sladkorja) razorožijo sovražne bakterije. Preprečujejo, da bi bakterije medsebojno komunicirale ter tvorile biofilm, in jih s tem naredijo potencialno neškodljive.

Več kot 200 kvadratnih metrov notranjosti našega telesa, vključno s črevesjem, pljuči in sečili, je obloženih s sluznico, ki jo pokriva sluz. V zadnjih letih so številne raziskave potrdile, da naloga sluznice ni le »lovljenje« bakterij in virusov, pač pa lahko tudi razoroži patogene mikrobe in jim prepreči, da bi povzročili okužbo. Glikani, ki so v sluzi, lahko preprečijo, da bi bakterije medsebojno komunicirale in tvorile nalezljive biofilme, kar jih dejansko naredi neškodljive. V sluzi je sicer na stotine različnih glikanov. »Sestava sluzi je terapevtski rudnik zlata. Glikani imajo številne in zelo izpolnjene biološke funkcije, med drugim lahko tudi uravnavajo obnašanje mikrobov,« je prepričana prof. dr. Katharina Ribbeck z MIT.

Pseudomonas aeruginosa hitro razvije odpornost

Raziskovalci so se osredotočili na interakcije glikanov in bakterije Pseudomonas aeruginosa. Gre za bakterijo, ki pri bolnikih s cistično fibrozo povzroča okvaro pljuč in je pogosta povzročiteljica bolnišničnih okužb. Je tudi pogosta povzročiteljica okužb sečil ter ran in opeklin. Njena posebnost je, da hitro pridobi nove lastnosti in razvije odpornost na antibiotike. V okolju je pogosto prisotna, vendar pri ljudeh z dobro delujočim imunskih sistemom redko povzroča težave.

Glikani onesposobili bakterijo

Ribbeckova z ekipo je dokazala, da glikani v sluzi dejansko motijo njeno vedenje, s čimer preprečujejo, da bi se pritrdila na epitelijske celice in komunicirala z drugimi bakterijami. Raziskovalci so iz sluzi izolirali glikane in jih izpostavili bakteriji Pseudomonas aeruginosa. Po izpostavljenosti so se bakterije spremenile in niso več proizvajale toksinov. Prav tako se niso mogle več pritrditi na celice gostitelja in izražati genov, bistvenih za komunikacijo z drugimi bakterijami.

Vir:

Wheeler KM, Cárcamo-Oyarce G, Turner BS, Dellos-Nolan S, Co JY, Lehoux S, Cummings RD, Wozniak DJ, Ribbeck K. Mucin glycans attenuate the virulence of Pseudomonas aeruginosa in infection. Nat Microbiol. 2019 Dec;4(12):2146-2154. doi: 10.1038/s41564-019-0581-8. Epub 2019 Oct 14. PMID: 31611643; PMCID: PMC7157942.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj