Imunski sistem po preboletju covid-19 ustvari dolgotrajno obrambo

Z naraščanjem števila ljudi, ki so po covid-19 uspešno okrevali oziroma okužbo preživeli brez težav, postaja vse pomembnejše eno vprašanje: kako dolgo traja njihova imunost. Zdi se, da dlje, kot so menili doslej.

Trening imunskega sistema z aktivnostmi na prostem je idealen. Dviguje odpornost, prinaša veselje in zabavo ter čustveno povezuje. Foto: Bigstock

Nova študija nakazuje, da so tisti, ki prebolijo covid-19, pred ponovnim zbolevanjem varni dlje, kot so domnevali do sedaj. Še bolj kot to pa je pomembno, da pri ponovni okužbi z drugim sevom zbolijo s še blažjimi simptomi.

Covid-19 in predhodni prehlad

Ljudje potem, ko so »dali skozi« okužbo z virusom, ki povzroča covid-19, razvijejo imunost, ki temelji na imunskem spominu. Gre za podoben mehanizem, kot ga poznamo pri ostalih koronavirusih – ko preboletje enega vodi v optimalnejšo reakcijo imunskega sistema pri vsaki naslednji okužbi. Prav to naj bi bilo tudi vzrok, da otroci – ki koronaviruse v obliki prehlada prebolevajo skoraj tedensko, tako »odporni« na okužbo s SARS-CoV-2 (in vsemi njegovimi sevi). Tudi študije na odraslih so pokazale podobno: ljudje, ki so v mesecih pred okužbo s SARS-CoV-2 preboleli prehlad, so tudi covid-19 »podelali« skoraj ali v celoti brez simptomov. Še bolj presenetljivo je, da je hud potek covid-19 manj verjeten tudi pri ljudeh z alergijskim rinitisom.

Izboljšanje protiteles še potem, ko okužba izzveni

Raziskava, objavljena v reviji Nature, prinaša doslej morda najmočnejši dokaz, da si imunski sistem “zapomni” koronavirus in – kar je izjemno, še naprej izboljšuje kakovost protiteles tudi po tem, ko okužba izzveni. Protitelesa, proizvedena mesece po okužbi, so pokazala večjo sposobnost blokiranja virusa SARS-CoV-2, pa tudi njegovih mutiranih različic. Raziskovalci so tudi ugotovili, da ta »izboljšana protitelesa« proizvajajo imunske celice, ki se nenehno razvijajo – očitno zaradi stalne izpostavljenosti ostankom virusa, skritega v črevesju.

Preboletje prinaša dolgotrajno imunost

“To je res vznemirljiva novica. Vrsta imunskega odziva, ki smo ga opazovali v naši raziskavi, zagotavlja dlje trajajočo zaščito in telesu omogoči hiter in učinkovit odziv na virus ob ponovni izpostavljenosti,” pravi Michel C. Nussenzweig, profesor na Univerzi Rockefeller. Raziskovalci so prepričani, da bi bil odziv imunskega sistema po preboletju covid-19 ob kateremkoli naslednjem srečanju z virusom (tudi čez 10 ali 15 let) hitrejši in učinkovitejši, kar bi preprečilo ponovno zbolevanje.

Protitelesa, ki jih telo ustvari po preboletju ali cepljenju, se v krvni plazmi zadržujejo nekaj tednov ali mesecev. Sčasoma – proces lahko traja od nekaj mesece do nekaj let, se njihovo število znatno zmanjša. V praksi bi to pomenilo, da bi bilo pri ponovni okužbi “znova na ničli”. Kar se niti slučajno ne zgodi. Imunski sistem ima namreč učinkovitejši način spopadanja s patogeni: namesto da ves čas proizvaja protitelesa, ustvarja celice B. Slesnje prepoznajo patogen, ko se z njim srečajo drugič (ne glede, kdaj po prvi okužbi) in sprožijo nov, modificiran »krog« izdelave protiteles. Posledica je, da zbolimo z blagimi bolezenskimi znaki ali pa celo brez njih.

Izvirno objavo raziskave v celoti najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj