Kdaj vas sploh testirajo na okužbo z koronavirusom SARS-CoV-2?

Koronavirus Covid-19 se še naprej širi, seznam držav, v katerih so potrdili primere okužb, je vse daljši. SZO opozarja, da ima virus covid-19 potencial, da preraste v pandemijo, vse več je okuženih tudi v naši neposredni soseščini.

Na okužbo s SARS-CoV-2 se pri nas testira vsako osebo, ki izpolnjuje epidemiološka IN klinična merila. Foto: Bigstock

Kdaj vas bodo testirali na okužbo s SARS-CoV-2 , katere kriterije morate izpolnjevati in kdo o tem odloča? Kakšna je verjetnost, da zaradi meril, ki so jih pristojne inštitucije predpisale, okuženi s SARS-CoV-2 že hodijo med nami? Kako so zaradi razmer bolj obremenjeni družinski zdravniki in kakšna nova bremena – vključno z odkrivanjem potencialno okuženih ter odgovornostjo za (ne)odkrite primere okužb, jim institucije nalagajo?

Aktualna vprašanja, povezana s tem, smo zastavili pristojnim institucijam.Da se pri osebi izvede testiranje na okužbo s SARS-CoV-2,morajo biti izpolnjeni predpisani kriteriji (tim. definicija primera).

Definicijo pripravlja center za nalezljive bolezni NIJZ na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) in Evropskega centra za nadzor bolezni (ECDC). Osebni zdravnik se za testiranje odloči na podlagi definicije primera. Testi so enotni,« so nam pojasnili na NIJZ.

Kriteriji za testiranje na okužbo s SARS-CoV-2

Na okužbo s SARS-CoV-2 se pri nas testira vsako osebo, ki izpolnjuje epidemiološka IN klinična merila. Oboje skupaj, torej. Če so prisotna samo klinična merila, epidemiološka pa ne – testiranje odpade.

Klinična merila

Bolnik s težko potekajočo akutno okužbo dihal, ki je sprejet v bolnišnico s kliničnimi ali radiološkimi znaki pljučnice,

ALI

bolnik z vročino ali anamnestičnim podatkom o nedavni vročini (≥38° C) IN kašljem ali težkim dihanjem ali občutkom pomanjkanja zraka.

Epidemiološka merila

Bolnik z zgoraj opisanimi simptomi in/ali znaki, ki je znotraj 14 dni pred začetkom bolezni potoval ali bival v Vuhanu ali kjerkoli drugje na Kitajskem (vključno s Hongkongom in Macaom), v Južni Koreji, Iranu, v italijanskih regijah Lombardija, Benečija, Piemont ali Emilija-Romanja, na Japonskem ali v Singapurju* (*glede na širjenje SARS-CoV-2 se bodo dodajala območja s povečanim tveganjem),

ALI

Bolnik z zgoraj opisanimi simptomi in/ali znaki, ki je znotraj 14 dni pred začetkom bolezni bil v tesnem stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2 ne glede na geografsko lokacijo.

Vsako osebo, ki izpolnjuje epidemiološka IN klinična merila, se testira na okužbo s SARS-CoV-2.

Pri nas potrjene okužbe še ni

In kako na NIJZ komentirajo dejstvo, da imajo potrjene primere okužbe s SARS-CoV-2 povsod okrog nas, pri na pa ne? Takole so odgovorili: »Glede na dnevne spremembe v razvoju dogodkov okoli okužb v sosednjih državah je kakršnokoli sklepanje o tem zakaj pri nas ni potrjenih okužb preuranjeno. Gotovo k temu do določene mere pripomorejo različni dejavniki kot so previdnost pri načrtovanju odhodov na območja z večjim številom potrjenih primerov, upoštevanje navodil za preprečevanje okužb, kot tudi različni kulturni dejavniki, kot je denimo dejstvo, da je v slovenski kulturi manj prisoten telesni stik med prijatelji, znanci ali člani družine kot je to v Italiji. Še enkrat pa poudarjamo, da je kakršnokoli sklepanje preuranjeno in bo za zanesljiv odgovor na to vprašanje potrebno počakati na analize po nadaljnem razvoju dogodkov.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj