Ministrstvo je pripravljeno na aktualno in bodočo epidemiološko situacijo

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na novinarski konferenci (23.08.2022) vnovič izpostavil, da je Ministrstvo za zdravje pripravljeno na aktualno in bodočo epidemiološko situacijo. Tako je še pred začetkom šolskega leta omogočilo ustrezne strokovne in pravne podlage za učinkovito izvajanje strokovnih priporočil in higienskih ukrepov.

Novinarska konferenca Ministrstva za zdravje.
Novinarska konferenca Ministrstva za zdravje dne 23.08.2022 Foto: MZ

V skladu s strokovnimi izhodišči Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se učenci, dijaki in udeleženci izobraževanja odraslih, ob pojavu simptomov značilnih za covid 19, prostovoljno testirajo s testi HAG za samotestiranje, bo ministrstvo zagotovilo deset testov na mesec za prostovoljno samotestiranje, ki se praviloma opravi v domačem okolju. Tako kot doslej bodo testi na voljo v lekarnah na osnovi kartice zdravstvenega zavarovanja ali s potrdilom o vpisu oziroma vključenosti v vzgojno-izobraževalni zavod ter osebnim dokumentom, če je oseba tujec in nima kartice zdravstvenega zavarovanja.

»Testi bodo na voljo učencem, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih od 29. avgusta dalje,« je na novinarski konferenci pojasnil državni sekretar magister Tadej Ostrc in ob tem spodbudil najprej k uporabi testov, ki so bili prevzeti v lanskem šolskem letu. Sicer bo v primeru poslabšanja epidemiološke slike ministrstvo sproti prilagajalo število testov, kot tudi ostale ukrepe. Ministrstvo namreč na tedenski ravni aktivno spremlja razvoj in potek epidemije.

Minister je ob tem poudaril, da smo še vedno v fazi 1, ko prevladuje različica virusa, ki pri večini obolelih ne povzroča težjega poteka bolezni. »Zaščitili bomo najbolj ranljive skupine in o vseh morebitnih zaostritvah ob potencialnem poslabšanju situacije, bomo pravočasno obveščali javnost,« je povedal. Za boljše sodelovanje, hitrejše usklajevanje in medsebojno obveščanje so v sklopu ministrstva vzpostavili tudi posebno koordinacijsko-operativno skupino pod vodstvom državnega sekretarja Ostrca, ki bo skrbela za pravne, finančne in organizacijske okvirje implementacije strokovnih priporočil v prakso.   

Z namenom priprave in ustreznega odzivanja na aktualno in bodočo epidemiološko situacijo v Sloveniji, so pregledali vseh deset proti koronskih paketov, pri čemer so se osredotočili na ukrepe, ki so se oziroma se nanašajo na področje zdravstva. Nabor ukrepov, ki bodo dobili širok družbeni konsenz, bodo umestili v Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic epidemije COVID 19 na področju zdravstva. Kot je pojasnila vodja Službe za sistemsko zakonodajo na ministrstvu magistra Mateja Radej Bizjak, nabor ukrepov trenutno šteje približno 35 ukrepov, kot so pravica do kratkotrajne odsotnosti, organizacija ambulant za neopredeljene paciente, dodatek za delo s covid bolniki in drugi. Ukrepe bodo javno objavili na spletni strani ministrstva in poslali različnim deležnikom v usklajevanje oziroma dopolnitev.

Sicer so se na novinarski konferenci dotaknili tudi drugih tem, kot so aktualno dogajanje v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, dolgotrajna oskrba, vzpostavitev strateškega sveta za prenovo zdravstvenega sistema, nujne medicinske pomoči, področja duševnega zdravja in drugih aktualnih tematik s področja zdravstva.