Zaradi ukrepov ob covid-19 veliki zapozneli izbruhi gripe in RSV

Rezultati kažejo, da bi se v času množičnega socialnega distanciranja in nošenja obraznih mask dovzetnost za bolezni, kot sta RSV in gripa, lahko povečala. Foto: Bigstock

Raziskave napovedujejo, da se bo covid-19 v endemičnih izbruhih redno ponavljala. Kaj pa se bo dogajalo z ostalimi sezonskimi okužbami, kot sta gripa in RSV?

Pomembno vlogo pri tem, da bodo bodoči izbruhi covod-19 verjetno popolnoma edemični, ne igra samo mutiranje virusa SARS-CoV-2 v seve, ki so za ljudi še manj nevarni. Ključni so tudi ne-farmakološki ukrepi. Med njimi sta najpomembnejša umivanje rok in higiena kašlja, pa tudi socialno distanciranje in uporaba zaščitnih mask v določenih zaprtih prostorih. Nefarmakološki ukrepi zaradi covid-19 (predvsem maske in ne-druženje) so tudi močno zmanjšali pojavnost številnih drugih bolezni, vključno z gripo in respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Kar še zdaleč ni tako dobro, kot se sliši.

Zgolj odlaganje prihodnjih izbruhov

Glede na študijo raziskovalcev univerze Princeton, objavljeno 9. novembra v Zborniku Nacionalne akademije znanosti, lahko trenutno zmanjšanje pogostih okužb dihal zgolj odloži pojavnost prihodnjih izbruhov gripe in RSV. “V zadnjem času na številnih svetovnih lokacijah opažamo drastično zmanjšanje števila tako gripe (celo do 98 odstotkov) kot tudi RSV,” je povedala vodilna avtorica objave dr. Rachel Baker, pridružena raziskovalka na Inštitutu za okolje High Meadows (HMEI) na Univerzi Princeton.

Dolgoročni učinki nefarmakoloških ukepov zaradi covid-19

“Čeprav bi zmanjšanje primerov gripe in RSV lahko razlagali kot pozitiven stranski učinek preprečevanja COVID-19, je resničnost veliko bolj zapletena,” je pravi Baker,in nadaljuje: “Naši rezultati celo kažejo, da bi se v času množičnega socialnega distanciranja in nošenja obraznih mask dovzetnost za bolezni, kot sta RSV in gripa, lahko povečala. Ko bodo njuni povzročitelji spet začeli krožiti v populaciji, bi to lahko povzročilo velike izbruhe.” Baker in ekipa so tudi ugotovili, da navedeno posebej velja za respiratorni sincicijski virus (RSV) – endemično virusno okužbo, ki je glavni vzrok za okužbe spodnjih dihal pri dojenčkih, ne pa v enaki meri tudi za gripo. “Obstajajo jasni trendi o učinkih nefarmakoloških ukepov zaradi covid-19 ter sezonskost na dinamiko bolezni, kot sta gripa in respiratorni sincicijski virus ,” je dejal soavtor objave dr. Gabriel Vecchi, profesor geoznanosti na Univerzi Princeton.

Veliki izbruhi respiratornega sincicjskega virusa

Raziskovalci so uporabili epidemiološki model, ki temelji na zgodovinskih podatkih za RSV in opazovanjih nedavnega upada primerov RSV, da bi preučili možen vpliv predpisanih ukrepov pri covid-19 (maske, socialna izolacija) na njegove prihodnje izbruhe v ZDA in Mehiki. Ugotovili so, da bi lahko tudi razmeroma kratka obdobja teh ukrepov privedla do velikih prihodnjih izbruhov RSV . Največ naj bi se jih pojavilo pozimi 2021–22. “Zelo pomembno je, da se pripravimo na morebitno prihodnje tveganje za izbruhe in smo pozorni na celotno lestvico okužb, katerih dinamika in pojavnost je zaradi covid-19 trenutno zelo spremenjena, ” izpostavlja Baker.

Vpliv zaščitnih ukrepov zaradi covid-19 na gripo

Avtorji so upoštevali tudi vpliv zaščitnih ukrepov na sezonske izbruhe gripe in ugotovili, da so rezultati kvalitativno podobni RSV. Dinamiko gripe je veliko težje napovedati zaradi evolucije virusov, kar vodi v negotovost glede prihodnjih sevov v obtoku in učinkovitosti razpoložljivih cepiv. “Čeprav je vpliv ukrepov ob covid-19 na razvoj gripe bolj nejasen, je potencialno zelo pomemben,” pravi Baker. Zmanjšanje primerov gripe in RSV – kot tudi njihovo izrazito povečanje v prihodnosti, je verjetno najširši globalni vpliv ukrepov zaradi covid-19 na različne človeške bolezni, opozarjajo sovatorji objave Bryan Grenfell, profesor ekologije, in Kathryn Briger in Sarah Fenton, profesorici evolucijske biologije na HMEI.

Izvirno objavo s celotnim raziskovalnim poročilom najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj