Covid-19 nalezljivost: 2 dni pred in 3 dni po pojavu simptomov

Covid-19 je najbolj nalezljiv dva dni pred in tri dni po tem, ko se pojavijo simptomi, poroča visoko vplivna medicinska revija JAMA Internal Medicine.

Hitro testiranje in karantena sta ključna za obvladovanje covid-19. Foto: Bigstock

Če se oseba okuži od nekoga z asimptomatskim potekom bolezni, je velika verjetnost, da tudi sama ne bo razvila bolezenskih znakov.

Vsak val pandemije covid-19 potrjuje, za kako zelo nalezljivo bolezen gre. Še vedno pa ni natančno znano, kdaj in v kolikšni meri okuženi posamezniki širijo virus. Nova študija Bostonske šole za javno zdravje (BUSPH) kaže, da je prenos virusa največji dva dni prej in tri dni potem, ko se pojavijo bolezenski znaki. Če pri osebi, ki je primarni vir okužbe, covid-19 poteka brez bolezenskih znkov (asimptomatsko), je velika verjetnost, da se bo to zgodilo tudi pri tistih, ki se bodo okužili od nje.

Sledili tesnim stikom in preučili prenos okužbe

“V prejšnjih študijah je bila virusna obremenitev uporabljena kot posredno merilo prenosa,” pravi epidemiolog Leonardo Martinez, ki je vodil študijo. “Želeli smo ugotoviti, ali bi lahko rezultate preteklih študij, ki kažejo, da so primeri COVID-a najbolj prenosljivi nekaj dni pred in po pojavu simptomov, potrdili z analizo sekundarnih primerov okužbe med tesnimi stiki,” pojasnjuje. Martinez in sodelavci so tako od januarja 2020 do avgusta 2020 izvedli sledenje tesnih stikov in preučili prenos covid-19 pri približno 9000 ljudeh. Tesni stiki so vključevali osebe, ki so živele v istem gospodinjstvu, sodelavce, ljudi v bolnišnicah (zaposlene in bolnike) ter voznike avtobusov.  Spremljali so jih 90 dni po prvi potrditvi okužbe.

Hitro testiranje in karantena ključna za obvladovanje covid-19

89 odstotkov jih je razvilo blage ali zmerne simptome covid-19, pri ostalih je bolezen potekala asimptomatsko. Avtorji izpostavljajo, da so  študijo izvedli v prvem valu covid-19. V naslednjih valovih pandemije se je delež asimptomatskih oblik prebolevanja neprestano povečeval in po najnovejših podatkih znaša že več kot 40 odstotkov. Največja verjetnost za prenos okužbe je bila tik pred tem, ko je prenašalec razvil bolezenske znake ter nekaj dni po tem.  Najmanjša verjetnost prenosa covid-19 na tesne stike je bila takrat, ko je pri primarnem viru okužbe bolezen potekala asimptomatsko. Ugotovitve kažejo, da je čas izpostavljenosti (glede na simptome) zelo pomemben za prenos covid-19. Prinašajo tudi dodatne dokaze, da sta hitro testiranje in karantena kjučna za njeno obvladovanje.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj