Evolucija covid-19 gre v smeri izogibanja virusa cepivu in zdravilom

Študija različnih sevov virusa, ki povzroča covid-19 napoveduje razvoj seva - enega ali več, ki se bo uspešno izognil trenutnim cepivom in zdravilom.

Koronavirus,ki povzroča covid-19, se hitro spreminja in prilagaja ljudem – jih okuži, ampak s čim manj škode. Foto: Bigstock

Sedanja cepiva in terapije z monoklonskimi protitelesi so se pri britanskem in južnoafriškem sevu SARS-CoV-2 izkazala za manj uspešna, kažejo ugotovitve raziskovalcev Univerze Kolumbija. Pred kratkim (8. marca 2021) so jih objavili v reviji Nature.

Ugotovili so, da so protitelesa v vzorcih krvi ljudi, cepljenih s cepivom Moderne ali Pfizerja, manj učinkovita pri nevtralizaciji angleškega in južnoafriškega seva koronavirusa SARS-CoV-2. Pri angleškemu sevu ( B.1.1.7) je nevtralizacija upadla za približno dvakrat, pri južnoafriškemu sevu pa celo za 6,5 do 8,5 krat.

Evolucije virusa v smeri izogibanja cepivom

“Naša študija in novi podatki kliničnih preizkušanj kažejo, da gre evolucija virusa v smeri modificiranja ključnih receptorjev – zaradi česar se bo lahko izognil sedanjim cepivom in terapijam, ki so usmerjene proti virusni konici,” pravijo raziskovalci. Če se bo širjenje virusa nadaljevalo in se bo nabralo še več kritičnih mutacij, bomo morda obsojeni na nenehno »lovljenje« cepiv za hitro spreminjajoč se koronavirus SARS-CoV-2. Gre za nekaj podobnega, kot že dolgo počnemo za virus gripe, izpostavljajo.

Ustavitev širjenja ključ do preprečitve razvoja novih sevov

Študija je merila nevtralizirajočo aktivnost 18 različnih protiteles – vključno s protitelesi v dveh monoklonskih zdravilih, odobrenih za uporabo v ZDA. Proti britanskemu sevu koronavirusa SARS-CoV-2 je bila večina protiteles še vedno močnih, čeprav je bila nevtralizirajoča aktivnost dveh protiteles v izrazito oslabljena. Proti južnoafriški različici SARS-CoV-2 pa je bila nevtralizirajoča aktivnost štirih protiteles popolnoma neuspešna. »Zaustaviti moramo širjenje virusa – tako s cepljenjem kot z upoštevanjem preventivnih ukrepov. Le ustavitev širjenja virusa bo ustavilo razvoj nadaljnjih mutacij,« poudarjajo avtorji.

Kdaj se je v resnici začelo?

Kopičijo se tudi dokazi, da je koronavirus SARS-CoV-2 med ljudmi krožil precej prej, preden so o njem poročali iz Wuhana. To potrjuje tudi nova raziskava, včeraj (18. marca 2021) objavljena v reviji Science. V njej poročajo, da je povzročitelj covid -19 v populaciji krožil že sredi novembra 2019. To sovpada s tisoči primerov nenavadne gripe, ki je (tudi v Sloveniji) januarja 2020 v posteljo za nekaj dni položila mnoge. Bila je presenetljivo podobna covid-19: izguba okusa (ker je pri prehladu značilno, pri “klasični” gripi pa ne), povišana telesna temperatura, hud kašelj in težave z dihanjem, ki so popolnoma izzvenele šele po mesecu ali dveh.

Raziskovalci so z določanje kronologije prvih okužb s koronavirusom SARS-Cov-2 uporabili orodja za molekularno editiranje. Dokazali so, da je virus krožil neodkrit mesece pred prvimi primeri COVID-19 v Wuhanu na Kitajskem in potrdili, da so se prvi ljudje okužili že sredi novembra 2019.

Povezavo do obeh objav v izvirniku najdete TUKAJ in TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj