Nad raka dojk brez kemoterapije?

V raziskavi, v katero so zajeli 88 bolnic z HER 2 pozitivnim rakom dojk, so ugotovili, da nekatere od njih lahko uspešno zdravijo brez kemoterapije. Gre za pomembno odkritje, ki napoveduje še bolj individualizirano zdravljenje.

ER-negativen HER2 pozitiven rak dojke predstavlja približno 8 odstotkov vseh rakov dojke. Foto: Bigstock

Eden od pomembnih postulatov zdravljenja raka dojke je zmanjšati toksičnost zdravljenja in hkrati ohraniti učinkovitost. Raziskovalci britanskega Centra za raka Johns Hopkins Kimmel so odkrili novi biomarker, ki bi bolnicam z rakom dojk lahko prihranil kemoterapijo.

Visok privzem sladkorja v tumorskih celicah napoveduje kemoterapijo.

ER-negativen HER2 pozitiven rak dojke predstavlja približno 8 odstotkov vseh rakov dojke. Standardno zdravljenje vključuje kirurški poseg, s katerim se odstrani večina tumorja, zdravljenje z monoklonskimi protitelesi, s katerim se zavre proizvodnja epidermalnega rastnega faktorja, ki spodbuja rast tumorja, in kemoterapijo za neposredno ubijanje rakavih celic.

Petina bolnic ima mutacijo tumorskih celic

Stroka ocenjuje, da ima 1 od 5 žensk z rakom dojke mutacijo v tumorskih celicah, zaradi česar proizvajajo več epidermalnega rastnega faktorja. Gre za beljakovino, ki spodbuja rast raka. Odkrije jo PET slikanje, pri katerem merijo privzem sladkorja v celicah.

Nove strategije zdravljenja raka dojk gredo v smeri zmanjševanja toksičnosti.

»Čeprav so potrebne nadaljnje študije, ki bodo potrdile zanesljivost novega biomarkerja, rezultati naše raziskave izboljšujejo možnosti za še bolj natančno zdravljenje HER2 pozitivnega raka dojk,« je povedala prof. dr. Vered Stearns, onkologinja Centra za raka Johns Hopkins Kimmel.

Nekateri tumorji izginejo brez kemoterapije

Raziskovalce je zanimalo, ali lahko zgodnje spremembe, ki jih odkrije PET slikanje, pomagajo predvideti, kateri tumorji bodo izginili zgolj po zdravljenju z monoklonskimi protitelesi. Ugotovili so, da po dveh tednih zdravljenja že lahko napovedo, kako se bo bolezen odzvala na tarčno zdravljenje. Torej: ali bo kemoterapija potrebna ali ne.

Merili spremembe v privzemu sladkorja

V raziskavi so v celoti ocenili 83 od 88 žensk s HER2 pozitivnim rakom dojk in s stopnjo estrogenskega receptorja (ER) II ali III. PET slikanje za zaznavanje privzema sladkorja v rakavih celicah je bilo izvedeno pred začetkom zdravljenja z pertuzumabom in trastuzumabom ter 15 dni po začetku zdravljenja.

Pertuzumab in trastuzumab sta monoklonski protitelesi, ki natančno ciljata na točno določene beljakovine v HER2 pozitivnih rakavih celicah in ki se običajno uporabljata skupaj s kemoterapijo.

Kdaj kemoterapija ni potrebna

»Sprememba v privzemu sladkorja v rakavih celicah, ki jo pokaže PET slikanje, je dober napovedni dejavnik za to, kako se bo tumor odzval na zdravljenje z monoklonskimi protitelesi brez kombinacije s kemoterapijo. Visoka raven sladkorja dva tedna po začetku zdravljenja kaže, da se tumor verjetno ne bo povsem odzval na monoklonska protitelesa in da bo potrebna tudi kemoterapija,« je pojasnila prof. dr. Roisin Connolly, ki je vodila raziskavo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj