Nad raka z virusi: Klinična testiranja na ljudeh že letos

Potem, ko so prvi onkolitični virus odobrili za zdravljenje melanoma, prihajajo nove vesele novice. Razvili so tudi virus,ki imunskemu sistemu pomaga, da se uspešno spopade z rakom debelega črevesa. Odkritje napoveduje novo obdobje tudi v zdravljenju drugih rakavih bolezni.

Predklinični modeli kažejo, da kombinirano zdravljenje z onkolitičnim virusom CF33 ter inhibitorji PD-L1 vodi do trajne protitumorske imunosti. Foto: Bigstock

Virus, ki so ga razvili raziskovalci na centru za raka City of Hope, bi lahko nekega dne pomagal imunskemu sistemu za učinkovit boj proti raku debelega črevesa, poroča strokovna revija Molecular Cancer Therapeutics. Klinična testiranja na ljudeh napovedujejo že za letos. Dobra novica je tudi, da je mogoče onkolitični virus uporabljati sočasno z obstoječimi načini zdravljenja – kemoterapijo… .

Rak debelega črevesa in Slovenci

Rak debelega črevesa in danke je ena najpogostejših rakavih bolezni. Pojavnost raka debelega črevesa in danke je v zadnjih letih v stalnem porastu in je v Sloveniji že presegla številko 1300 letno. Najpogosteje se pojavlja po 60. letu. Predstavlja drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Rak debelega črevesa in danke zdravijo kirurško, s sistemskim zdravljenjem in z obsevanjem. Raka danke, ki ni napredoval zdravijo kirurško. (Vir: Onkološki inštitut Ljubljana). Rak debelega črevesa in danke sodi med rake, ki jih je mogoče z načinom življenja in preventivo (program Svit) praktično preprečiti. Čeprav smo po pogostnosti raka debelega črevesa in danke na 5.mestu v EU, smo po umiranju na 14 mestu in pod evropskim povprečjem. Največja zasluga za to gre programu Svit za preprečevanje in zgodnje odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti. Petletno preživetje bolnikov z rakom debelega črevesa in danke pri nas je večkot 60 odstotkov.(vir: www.svit.si; Register raka RS).

Protokol Total Cacer Care

City of Hope je raziskovalni center za raka, ki zbira klinične, genomske in druge podatke o onkoloških bolnikih, ki se zdravijo po protokolu Total Cancer Care. V sodelovanju s konzorcijem mreže za izmenjavo informacij o onkoloških raziskavah (ORIEN) se usmerja v razvoj novih, inovativnih oblik zdravljenja raka ter izboljšavo obstoječih.

Vpliv na izražanje PD-L1 v tumorskih celicah

Predklinična raziskava na miših je potrdila, da onkolitični virus CF33 učinkovito cilja na težko zdravljive tumorje. Vpliva na izražanje PD-L1 v tumorskih celicah, kar spodbudi dotok aktiviranih imunskih celic. “CF33 je inovativen in varen onkolitični virus, ki usposablja imunski sistem za ciljanje na določeno rakavo celico. Predklinični modeli kažejo, da kombinirano zdravljenje z onkolitičnim virusom CF33 ter inhibitorji PD-L1 vodi do trajne protitumorske imunosti. To pomeni, da ob ponovitvi bolezni imunski sistem tumorsko celico takoj prepozna in uniči,” pojasnjuje dr. Susanne Warner, višja avtorica raziskave.

Prihodnje leto klinična testiranja na ljudeh

Klinična testiranja onkolitičnega virusa CF33 na ljudeh naj bi se začela prihodnje leto, Posebej razveseljivo pa je, da je učinkovit tudi pri skoraj vseh solidnih tumorjih. Večina solidnih tumorjev se namreč ne odziva na zaviralce kontrolnih točk. “CF33 selektivno okuži rakave celice, se v njih razmnoži in jih naredi zelo prepoznavne za imnuski sistem, ki jih potem uniči,” je povedal dr. Yuman Fong, onkolog in direktor City of Hope. Ameriška uprava za hrano in zdravila je doslej odobrila samo en onkolitični virus: T-VEC in sicer za zdravljenje melanoma.

Preizkusili tri oblike zdravljenja

Raziskovalci – vodiljih je Fong, so na štirih skupinah miših preizkusili tri kombinacije zdravljenja raka debelega črevesa in danke: zgolj z inhibitorji PD-L1, zgolj z virusom CF33 ter s kombinacijo inhibitorjev PD-L1 in virusa CF33. Četrta skupina je služila kot kontrolna in je prejemala placebo. Najučinkovitejše je bilo kombinirano zdravljenje, ki je tudi povečalo število limfocitov T CD8 – celic zaviralk, ki imajo na površini glikoprotein CD. Nastajajo v kostnem mozgu.

Učinkovitost pri različnih rakih, kombinacija s CAR T terapijo

Na raziskavah “in vitro” (na celičnih kulturah v laboratoriju), so dokazali protitumorsko imunsko učinkovitost CF33 tudi proti trojno negativnemu raku dojk, pri možganskih tumorjih, pri raku jeter ter pri rakih trebušne slinavke, prostate, jajčnikov, pljuč. Poleg tega je nedavna študija, ki jo je prav tako vodil City of Hope, pokazala, da se CF33 lahko kombinira s terapijo s celičnimi celicami himernega antigena (CAR) za tumorje, ki jih je sicer težko zdraviti samo s terapijo CAR T.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj