LED luči, ki oddajajo UV svetlobo, uničujejo koronavirus

LED luči, ki oddajajo UV svetlobo določene valovne dolžine, uničujejo koronavirus SARS-CoV-2. Tehnologijo bo namestiti v klimatske, vakuumske in vodne sisteme.

Ves svet trenutno išče učinkovite rešitve za uničevanje koronavirusa. Foto: Bigstock

Raziskovalci z univerze v Tel Avivu (TAU) so dokazali, da je koronavirus mogoče učinkovito, hitro in poceni uničiti z uporabo diod, ki oddajajo UV svetlobo (UV-LED). Ugotovitve so prejšnji mesec objavili v strokovni reviji  Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. Prepričani so, da bo tehnologija UV-LED kmalu na voljo za zasebno in komercialno uporabo.

Gre za prvi dokaz o o učinkovitosti razkuževanja površin, kontaminiranih s koronavirusom SARS-CoV-2 z z UV-LED obsevanja pri različnih valovnih dolžinah. Študijo so vodili vodila profesorica Hadas Mamane, vodja programa okoljskega inženirstva na šoli za mehanično inženirstvo TAU ter Iby in Aladar Fleischman.

Kemična dezinfekcija potrebuje čas in delovno silo

“Ves svet trenutno išče učinkovite rešitve za uničevanje koronavirusa,” je povedala Mamane. “Težava je v tem, da za razkuževanje avtobusa, vlaka, športne dvorane ali letala s kemičnim brizganjem potrebujete delovno silo. Hkrati je, če želite, da je dezinfekcija učinkovita, kemikalijam potrebo dati časa, da začnejo delovati. Dezinfekcijske sisteme, ki temeljijo na LED žarnicah, pa lahko na primer namestimo v prezračevalni sistem in klimatsko napravo ter steriliziramo zrak, ki se vsesa in nato odda v prostor.«

LED žarnice ne vsebujejo živega srebra

Ugotovili smo, da je zelo enostavno ubiti koronavirus z uporabo LED žarnic, ki oddajajo ultravijolično svetlobo, je še pojasnila. Viruse smo uničili z uporabo cenejših in lažje dostopnih LED žarnic, ki porabijo malo energije in ne vsebujejo živega srebra kot običajne žarnice. Naše raziskave imajo številne komercialne in družbene posledice. Omogočajo hitro in varno uporabo takšnih LED žarnic na različnih površinah, je prepričana Mamane.

Virus uničen v manj kot pol minute

Raziskovalci so preizkusili različne valovne dolžine in iskali optimalno. Ugotovili so, da je za uničevanje koronavirusa SARS-CoV-2 valovna dolžina 285 nanometrov skoraj enako učinkovita kot valovna dolžina 265 nanometrov. V manj kot pol minute je uničila več kot 99,9% koronavirusa. To dejstvo je pomembno zato, ker stroški 285 nm UV-LED žarnic veliko nižji kot pri stroški 265 nm UV-LED žarnic in so tudi lažje dostopne. Sčasoma bo industrija lahko izvedla potrebne prilagoditve in namestila žarnice v robotske sisteme ali sisteme za klimatizacijo, prezračevanje in vodo ter tako učinkovito razkužila velike površine in prostore, verjame Mamane.Preprilana je, da bo tehnologija na voljo za uporabo že v bližnji prihodnosti.

Tehnologija ni primerna za domačo rabo

Pomembno je opozoriti, da je zelo nevarno uporabljati UV LED metodo za razkuževanje površin v domovih. Sistem mora biti zasnovan tako, da oseba ni neposredno izpostavljena UV LED svetlobi. Poleg intenzivnega dela na tehnologiji so v teku tudi nove raziskave, s katerimi bodo preučili vpliv svetlobnega valovanja na različne druge bakterije in viruse. Prve ugotovitve so obetavne: UV svetloba specifičnih valovnih dolžin posredno in neposredno škoduje bakterijam in virusom v vodi.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj