Z domačimi zdravili nad glivice na nogah

Glivice na nogah so posebej neprijetne v poletnem času. Če se jih hočete znebiti, lahko to storite brez mazil in zdravil. Za začetek iz prehrane čim bolj črtajte sladkor. Obstajajo pa tudi druga preprosta domača zdravila.

Glivice na nogah so pogosta težava, pri kateri si lahko pomagamo z domačimi pripravki. Foto: Bigstock

Glivice na nogah na začetku ne povzročajo težav, če pa jih ne zdravimo, se lahko razbohotijo do te mere, da uničijo noht ali zaradi njih težko nosimo čevlje.

Za vsako bolezen raste rož’ca, pravi rek iz priljubljenega filma. S pripravki iz domače lekarne lahko uspešno zdravimo številne bolezni. Glivice niso nobena izjema, zdravila, s katerimi se jih lotimo, pa imamo na domačem vrtu in v kopalnici.

Ustna vodica

Ustna vodica ni dobra samo za izpiranje ustne votline, pač pa vsebuje tudi številne učinkovine, ki delujejo proti glivicam. Pripravek naredite tako, da zmešate ustno vodico in vodo iz pipe v razmerju 1:1 in v njej namakate stopala pol ure. Potem jih dobro osušite in s pilo temeljito popilite nohte.

Glicerin, kafra in eterična olje

Mazilo, ki vsebuje glicerin, kafro in eterična olja mete ter evkaliptusa, bolj poznamo kot zdravilo zoper prehlad (pomaga odmašiti sinuse) in kašelj. Študije so pokazale, da uničuje tudi kandido in dermatofite. Uporabite ga tako, da z njim preprosto namažete mesta, kjer imate glivice.

Koruzni zdrob

Koruzni zdrob ni dober samo za pripravo polente, pač pa učinkovito zdravi tudi glivična obolenja. Vsebuje namreč glive, ki uničujejo kandido. Zmešajte en del koruznega zdroba z dvema deloma vode in v mešanici namakajte noge približno eno uro. Postopek ponavljate enkrat na teden. Za še boljšo učinkovitost si koruzni zdrob pripravite kar sami, tako, da neškropljena koruzna zrna na drobno zmeljete ali sesekljate. Uporabite vse, tudi lupino zrnja.

Česen

Česen sicer ni preveč prijazen do ustnega zadaha, je pa toliko bolj koristen za zdravje. Velja za eno od najbolj koristnih živil sploh in si upravičeno lastni naziv super živilo. Zoper glivice na nogah ga uporabite tako, da obujete nogavico, v katero stre prej dali nasekljan strok česna, ali pa s strtim česnom namažite mesta, kjer imate glivice.

Prehrana z malo sladkorja

Sladkorju v prehrani se ne moremo izogniti, lahko pa ga omejimo. Dodanega sladkorja naše telo ne potrebuje, vendar ga srečamo praktično povsod. Pri težavah z glivicami, je pomembna tudi prehrana, ki naj vsebuje čim manj hrane z dodanim sladkorjem. Sladkorji in kvas so gorivo za glivice, tako za tiste, ki povzročajo težave »od znotraj«, kot tudi za tiste, ki se razbohotijo na nohtih in stopalih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj