Britansko poročilo: jeseni prihaja sezona hude gripe

Dobro leto trajajoča era covid-19 je spremenila ne samo naš siceršnji način življenja, pač pa bo - kot kaže, vplivala tudi na potek drugih sezonskih virusnih okužb, predvsem gripe.

Letos jeseni in pozimi bi lahko v Veliki Britaniji zaradi gripe umrlo do 60.000 ljudi, so pred nekaj dnevi opozorili britanski zdravniki. Foto: Bigstock

Gripa bi lahko že letošnjo zimo zahtevala nekajkrat več življenj, kot običajno – ko v svetu umre od 300 do 500 tisoč ljudi na leto.

Zdi se, da je covid-19 v zgolj enem letu odnesel sezonske viroze, vključno z gripo in RSV (respiratorni sincicijski virus), ter za skoraj četrtino zmanjšal število tistih, ki so bili obravnavani zaradi raka in drugih kroničnih bolezni. Smo zaradi covid-19 res nehali zbolevati ali je vzrok nekje drugje? Se nam lahko zgodi, da se nam »kovid lockdown« vrne kot bumerang? Povzemamo angleške napovedi.

Res prihaja eden od najhujših izbruhov gripe v zadnjem desetletju?

Letos jeseni in pozimi bi lahko v Veliki Britaniji zaradi gripe umrlo do 60.000 ljudi, so pred nekaj dnevi opozorili britanski zdravniki. »Upravičena bojazen je, da prihaja eden od najhujših izbruhov gripe v zadnjih desetletjih – pri katerem pomembno vlogi igrajo covid-19 ukrepi, ki so povzročili velik padec imunosti proti drugim virusom,« piše v poročilu, ki ga je naročil sir Patrick Vallance. Pripravila ga je skupina 29 strokovnjakov, od virologov do imunologov ter splošnih zdravnikov pri NHS.

Nekajkrat več žrtev kot v »običajnih« sezonah

In kaj še piše v poročilu, zaradi katerega britanske zdravstvene inštitucije že mobilizirajo nekatere vire – čeprav, kot zatrjujejo strokovnjaki, je nemogoče natančno napovedati, kaj se bo dogajalo. Avtorji opozarjajo na povečanje smrti in hospitalizacij zaradi zapletov gripe že letos jeseni. Število smrti zaradi gripe bi lahko doseglo 60.000 – kar je za nekajkrat več kot v običajnih sezonah gripe, ko zaradi nje umre od 10 do 30 tisoč Britancev. Število okužb z RSV – ki prizadene predvsem majhne otroke, bi se lahko podvojilo. Zaradi RSV je sicer v Veliki Britaniji vsako leto v bolnišnico sprejetih okrog 20 tisoč otrok, mlajših od 5 let. To, kako »hudo« bo v resnici, je odvisno tudi od ukrepov, sprejetih za ublažitev okužb, pravijo avtorji poročila.

Zanesljivi test za diagnosticiranje

Izpostavljajo tudi, da imajo covid-19, gripa in RSV nekatere enake simptome, zato je pomembno, da bi bil na razpolago test, ki ločuje med njimi. Ena od možnosti je multipleksno testiranje – gre za en sam test, ki lahko prepozna do 10 različnih virusov. Lahko bi ga prilagodili (razvili) za istočasno testiranje na covid-19, gripo in RSV ter tako zagotovili najboljše zdravljenje in nasvete okuženim. Hitro odkrivanje primerov gripe bi zdravnikom omogočilo, da jo zdravijo s protivirusnimi zdravili – ko je terapijo potrebno začeti v 48 urah po pojavu bolezenskih znakov.

Običajni samozaščitni ukrepi

Svetovalna skupina ljudem kot preventivo priporoča običajne samozaščitne ukrepe: higieno kašlja, umivanje in razkuževanje rok, medosebno razdaljo, maske. Njen predsednik, profesor Stephen Holgate, je dejal: “Ali je sprejemljivo gledati nazaj in ugibati, kaj bi lahko storili drugače? Ne. Spremeniti moramo način delovanja kot družba, če želimo uspeti pri nadzoru teh virusov.« Profesorica Anne Johnson pa pravi, da »so stvari, ki jih počnemo pri covid-19, nujne tudi, ko se spopadamo s katerokoli drugo nalezljivo virusno okužbo.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj