Kaj je gastro dieta in kako izboljša zdravje prebavil?

Avtor: Human Nutrition, M. Š.

Gastro dieta ima dve glavni fazi, ki skupaj trajata mesec in pol, njen namen pa je spremeniti želodčne encime in zmanjšati vrste škodljivih bakterij v črevesju.

Potem, ko se je večina diet za hujšanje izkazala za neuspešne na dolgi rok, se je industrija dietiranja usmerila v diete za posamezne organe. Gastro dieta je prva, ki napoveduje izboljšanje zdravja črevesja.

200 kalorij na dan preveč je 400 g »špeha« več vsak mesec

Desetletje »boja« med sestavljavci specifičnih diet, ki so izgubo telesne teže pogojevale z vpeljevanjem – izključevanjem določenih živil, in zdravniki, se je končalo z zmago slednjih. Zdravniki so uspeli prepričati javnost, da je na dolgi rok edina učinkovita dieta zdravo prehranjevanje ter poraba več kalorij, kot jih v temo vnesemo. V teoriji preprosto, v praksi malo manj. Velja pa tudi obratno: Če vsak dan zaužijemo samo 200 kalorij več, kot jih pokurimo, bomo v 17 dneh »bogatejši« za 450 gramov sala, ki se nam bo naložilo na telesu.

“Za izgubo 0,5 kilograma maščevja moramo 7 dni vsak dan porabiti 700 kcal manj, kot jih s prehrano vnesemo.”

Študija, objavljena v Journal of Human Nutrition and Dietetics, v katero so zajeli podatke za več kot 18 tisoč ljudi, je tudi pokazala, da tisti, ki za žejo pijejo zgolj vodo, pojedo manj sladkorja, soli in maščob,v njihov energijski vnos pa je manjši za od 70 do celo 200 kcal.

Dogajanje v črevesju vpliva na telesno težo

Avtor gastro diete je dr, Raphael Kellman, temelji pa na živilih, ki po naravni poti spremenijo sestavo črevesne mikrobite. 

Gre za tri-fazni program, ki (med drugim) pospeši metabolizem in posledično zniža telesno težo. Osnovna ideje je s hrano povzročiti prevlado koristnih mikroorganizmov v črevesju – tistih torej, ki najbolj vplivajo na delovanje imunskega sistema, zmanjšajo sistemsko vnetje, izboljšajo razpoloženje in splošno zdravje. 

“Vodilo gastro diete je s hrano povzročiti prevlado koristnih bakterij v črevesju.”

Novost, ki jo gastro dieta obljublja, je povečan naravni vnos prebiotikov in probiotikov, prednost pa – vsaj tako trdi avtor, velika fleksibilnost. Prehranjevanje po načelih gastro diete naj bi spremenilo spremeni sestavo želodčnih encimov in v črevesju spodbudilo razrast bakterij, ki varujejo sluznico in zavirajo vnetne procese.

Kako poteka gastro dieta?

Gastro dieta traja slaba dva meseca in je razdeljena na tri faze. 

V prvi fazi – traja 21 dni, naj bi z izbranimi živili poskrbeli za razrast koristnih bakterij v črevesju ter eliminacijo škodljivih. Traja en teden, v tem času pa se je potrebno izogibati živilom, ki so obdelana s pesticidi, hrani s hormonskimi motilci, antibiotikom in nekaterim zdravilom. 

Na seznamu prepovedanih živil so praktično vsa živila iz žit, jajca, stročnice, mlečni izdelki. Prav tako se je potrebno izogibati pakiranim in ocvrtim živilom ter mesu ter nekaterim vrstam sadja in zelenjave: melonam, krompirju, hruškam, breskvam . Priporoča se večji vnos česna, čebule, belušev, pora,kislega zelja, kefirja, ter prehranskih dodatkov, ki vsebujejo probiotike, cink, vitamin D, vitamin C.

“Fermentirano zelenjavo, na primer kislo zelje in kislo repo, lahko uživamo v vseh fazah brez omejitev.”

V drugi fazi se – po “okrevanju” črevesne mikrobiote,  vrnejo prej prepovedana živila, v tretji pa se dolgoročno vzdržuje stanje.

Postopna vrnitev prepovedanih živil

Faza 2 se začne, ko se šteje, da je črevesna mikrobiota zaradi prehranskega režima iz faze 1 že »popravljena«, traja 29 dni in na jedilnik vrne jajca, živila brez glutena, cela žita, stročnice in vse vrste sadja in zelenjave. Sledi ji faza 3, v kateri gre za vzdrževanje prehranskega režima na dolgi rok in ki dovoljuje, da 30 odstotkov živil zaužijemo brez omejitev, pri ostalih 70 odstotkih se držimo priporočil iz faze 1 in faze 2.

Živila, ki jih lahko brez omejitev uživamo že v prvi fazi gastro diete:

Fermentirana zelenjava, na primer kislo zelje in repa
Zelenjava z malo škroba: beluši, korenje, česen, čebula, paradižnik, por, redkev, rabarbara, artičoka
Sadje z malo sladkorja: jabolka, nektarine, citrusi (pomaranče, limone, mandarine, grenivke), češnje, kivi
Oljčno olje
Čičerika in leča
Zelišča in začimbe 

Sorodne vsebine: 

Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj