Medicina prihodnosti: elektronska vagina za boljše zdravje žensk

Elektronska vagina bi lahko pomagala odkriti nove načine zdravljenja bakterijskih vaginalnih okužb, kandidoze nožnice, klamidije in endometrioze. Gre za stanja, s katerimi se dnevno srečuje na tisoče žensk. Zmanjšajo kakovost življenja ter vodijo v neplodnost in druge nevarne zaplete.

Elektronska vagina
Z elektronsko vagino želijo odpraviti disbiozo vaginalne mikrobiote ter razviti nove metode zdravljenja nekaterih pogostih ginekoloških stanj. Foto: Bigstock

Elektronsko vagino so razvili na Univerzi Harvard in je še en obetajoč primer v vrsti t. i. elektronskih organov: majhnih, tehnološko dovršenih naprav, ki posnemajo biološko aktivnost človeških organov. Gre za steklene čipe s posebej oblikovanimi žlebovi, ki vsebujejo žive človeške celice in omogočajo nadzorovan prehod snovi, s čimer se ohrani ali prekine delovanje celic.

Bakterijska vaginoza se pojavi pri eni od štirih žensk. Lahko vodi v prezgodnji porod in poveča tveganje (ob okužbi z visokorizičnimi HPV) za raka materničnega vratu.

Posnemanje mikrobioma vagine

Ledino na področju razvoja elektronskih organov orje inštitut Wyss na Univerzi Harvard. Do zdaj so razvili več kot 15 modelov organskih čipov, vključno s čipi, ki posnemajo pljuča, črevesje, ledvice in kostni mozeg. Projekt elektronske vagine financira Fundacija Gates. Poteka znotraj konzorcija za raziskave vaginalnega mikrobioma, raziskovalno ekipo pa vodi prof. dr. Don Ingber z Univerze Harvard. Čip posnema mikrobiom vagine, v njem pa bodo lahko testirali žive bioterapevtske izdelke in/ali žive mikrobe s ciljem odpraviti disbiozo vaginalne mikrobiote ter razviti nove metode zdravljenja nekaterih pogostih ginekoloških stanj. Za izvajanje tovrstnih testov trenutno ne obstaja noben drug predklinični model, saj so vsi poskusi ustvariti vaginalni mikrobiom »in vitro« do zdaj propadli.

Preberite tudi: Težave z zanositvijo ima vse več parov, porast moške neplodnosti

Razvoj novih terapij za bakterijsko vaginozo

Reproduktivno zdravje žensk predstavlja zdravstveni izziv povsod po svetu. »Vzemimo na primer bakterijsko vaginozo. Od leta 1982 se zdravljenje vrti okrog istih dveh antibiotikov. Vzrok za tako stanje lahko deloma pripisujemo dejstvu, da nimamo živalskega modela za preučevanje. Nobena druga vrsta sesalcev namreč nima enake vaginalne bakterijske skupnosti kot ljudje. Razvoj novih terapij na tem področju je velik strokovni izziv,« pravi ginekologinja Caroline Mitchell z Univerze Massachusetts, članica konzorcija za raziskave vaginalnega mikrobioma. Prepričana je, da bo elektronska vagina pomagala najti nove načine zdravljenja bakterijske vaginoze hitreje, kot to omogočajo trenutno prevladujoči modeli, ki temeljijo na kliničnih študijah. Ni pa bakterijska vaginoza edino stanje, pri katerem razvoj novih načinov zdravljenja »stoji«. Podobno se dogaja pri zdravljenju vaginalnih glivičnih okužb in endometrioze: zdravljenje se bistveno ni spremenilo že desetletja. Tudi na razvoj cepiva zoper klamidijo čakamo že vrsto let. V ta namen Ingberjeva ekipa že razvija nove čipe, ki posnemajo maternico in maternični vrat.

Preberite tudi: Zakaj pride do vaginalnega vnetja in kako ga zdravimo

Povezava z drugimi elektronskimi organi

Raziskovalna ekipa se spogleduje tudi z uporabo elektronskih »kopij« ženskih rodil pri zdravljenju neplodnosti. Prvi koraki v tej smeri so že narejeni: uporabili so čipe, da bi ugotovili, kako bakterijska vaginoza in spremembe sluznice vplivajo na premikanje sperme po reproduktivnem traktu. Povezujejo čipe vagine in materničnega vratu za preučevanje virusnih okužb materničnega vratu, kot je HPV, in vseh vrst bakterijskih bolezni vaginalnega trakta. Z nanosom cervikalne sluzi na nožnični čip upajo, da bodo izvedeli več o tem, kako se ženska reproduktivna tkiva odzivajo na okužbe in vnetja. Ingber je prepričan, da bodo v kratkem (ko jim bo uspelo dodati celice krvnih žil in hormonov), lahko preučevali odziv na hormonske spremembe med menstrualnim ciklom. Raziskovalna ekipa načrtuje tudi povezavo elektronske vagine z drugimi čipi organov. Trenutno so jih uspeli povezati osem.

Elektronska vagina bi lahko pomagala odkriti nove načine zdravljenja bakterijske vaginalne okužbe, kandidoze nožnice, klamidije in endometrioze. Foto: Medscape

Viri:

Mahajan G., Doherty, E., To, T. et al. Vaginal microbiome-host interactions modeled in a human vagina-on-a-chip. Microbiome 10, 201 (2022). https://doi.org/10.1186/s40168-022-01400-1