Zakaj pride do vaginalnega vnetja in kako ga zdravimo

Raziskave kažejo, da je več kot tri četrtine žensk vsaj enkrat v življenju doživelo vnetje spolovil. Povzročijo ga lahko glivice ali pa bakterije. Zdravljenje se razlikuje glede na to, za katero vrsto vnetja oz. okužbe gre.

Ko se naravna raven pH nožnice spremeni, se količina zaščitnih laktobacilov izrazito zmanjša in nastopi porast tistih, ki povzročijo vnetje. Foto: Bigstock

Sluznica nožnice ima svojevrstno sestavo bakterij, vaginalno mikrofloro, ki jo večinoma sestavljajo laktobacili, nekaj streptokokov in drugih manj pomembnih bakterij. Ti bacili izločajo mlečno kislino (zato se tako tudi imenujejo) ter preprečujejo rast in širjenje bolezenskih klic ter drugih bacilov, ki prodirajo v telo skozi nožnico. Ta nikoli ni sterilna; mlečna kislina jo spreminja v kislo okolje z vrednostjo pH od 3,5 do 4,5.

Katarina Galič Jerman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva. Foto:Kinoks

Ko se naravna raven pH nožnice spremeni, se količina zaščitnih laktobacilov izrazito zmanjša in nastopi porast tistih, ki povzročijo vnetje. To se najpogosteje zgodi zaradi porušenega hormonskega ravnovesja, uporabe neustreznih mil, uživanja antibiotikov ali kontracepcijskih tablet, stresa, padca imunskega sistema in spolnih stikov. Tudi določene bolezni, na primer diabetes, vplivajo na pH nožnice in lahko povzročijo vnetje.

Glivično vnetje

»Najpogostejša oblika vnetja, ki se pojavi v nožnici oziroma na zunanjem spolovilu, je glivično vnetje – kandidiaza. Zanj je značilno, da ga spremljajo močna srbečica, rdečica in bel kosmičast izcedek iz nožnice, ki nima vonja. Povzročitelj tovrstnega vnetja je glivica; največkrat gre za Candido albicans, ki je v nožnici sicer normalno prisotna. Do težav pa pride, če se glivice prekomerno razrastejo,« pravi ginekologinja Katarina Galič Jerman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva iz Ambulante za ginekologijo in porodništvo.

Glivice imajo rade toplo in vlažno okolje, zato so tovrstna vnetja zelo pogosta v poletnem času, saj se takrat bolj potimo, veliko plavamo in se po plavanju še zadržujemo v mokrih kopalkah. Zaradi klora in higiene v bazenih se nosečnicam sploh odsvetuje kopanje v bazenih. Vaginalna vnetja so namreč tudi sicer pogostejša v nosečnosti in menopavzi – zaradi hormonskih sprememb. Na sluznico nožnice zelo vpliva ženski hormon estrogen. V obdobju menopavze, ko koncentracija estrogena upada, se sluznica stanjša, funkcija obnavljanja flore oslabi, nožnica postane bolj suha in občutljiva, kislo okolje v njej izgineva, nastanejo ugodne razmere za širjenje in razvoj mikrobov, ki povzročajo težave.

Bakterijska vaginoza

Zelo pogosta težava žensk je tudi bakterijsko vnetje (bakterijska vaginoza). Povzročijo ga bakterije Escherichie coli ali različni mikroorganizmi, kot je na primer Giardia lamblia ali Trichomonas vaginalis (enocelični parazit, ki se prenaša s spolnim odnosom). »Za bakterijsko vaginalno vnetje je značilen od belo-rumen do zelenkast izcedek iz nožnice, ki ima neprijeten vonj; najpogosteje ga primerjajo z vonjem po ribah. Če je glivično vnetje nožnice oz. zunanjega spolovila ‘tiho’, pa se bakterijsko vnetje močno oglaša, ženska opazi do srednje močne bolečine v spodnjem delu trebuha. Velikokrat se omenjeni bolečini pridružijo vnetja organov v mali medenici; najpogosteje so prizadeta sečila,« razlaga ginekologinja.

Zdravljenje

Vaginalna vnetja običajno zdravimo tako, da najprej odpravimo njihov vzrok, nato pa je treba znotraj nožnice vzpostaviti normalen pH. Za blaga vnetja imamo na trgu različne pripravke, ki jih brez recepta prodajajo v lekarnah. Na voljo so v obliki krem, gelov, pen, svečk, tablet in raztopin, vendar je treba tu opozoriti, da včasih ženske mislijo, da imajo glivično okužbo, dejansko pa gre lahko za nekaj drugega, poudarjajo strokovnjaki.

Če zdravila za samozdravljenje ne delujejo, je nujno obiskati zdravnika. Trdovratnejša vnetja je treba zdraviti sistemsko – z antibiotiki pri bakterijski vaginozi ali antimikotiki pri glivičnem vnetju. Ker zdravljenje z antibiotiki lahko uniči tudi dobre bakterije, je med zdravljenjem posebej priporočljiva podporna terapija s probiotiki.

Nasvet:

Probiotik za vaginalno uporabo je priporočljivo uporabiti po vsakem zdravljenju vaginalnega vnetja, da zmanjšamo možnost njegove ponovitve. Lahko ga uporabimo tudi v preventivne namene. Laktobacili bodo naselili vaginalno sluznico, pripomogli k vzdrževanju ustrezne kislosti in preprečili naselitev škodljivih mikroorganizmov. To je posebej pomembno v kritičnih obdobjih: v dnevih pred nastopom menstruacije, pred dopustom, ki bo vključeval kopanje v morju ali bazenu, ob stresu, po spolnem odnosu … Več na: https://vaginalna-vnetja.si/

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj