Z novim priročnikom do hitrejše hematološke diagnostike

Priročnik »Nujna stanja v hematologiji« pomeni veliko strokovno podporo pri pravočasni in učinkoviti hematološki diagnostiki. V njem so na kratko, vendar jedrnato in jasno predstavljena nujna hematološka stanja, pripravili pa so ga vrhunski slovenski strokovnjaki s področja hematologije.

Pomen podatkov, ki jih dobijo iz osnovne krvne slike, je velik. Vsak zdravstveni dom ima analizator krvne slike in osnovno biokemijo, krvna slika pa stane 3 do 8 evrov. Foto: Bigstock

Cilj priročnika je seznaniti vse slovenske zdravnike z nujnimi hematološkimi stanji, ki potrebujejo takojšnje ukrepanje. V praksi so prepogosto spregledana ali zbujajo negotovost pri obravnavi in ukrepanju ter nujnosti stanja.

Strokovnjaki so pozvali so tudi k rešitvi prostorske stiske, ki jo hematologija doživlja v ambulantnem zdravljenju. Foto: Kinoks

Priročnik mora zato nujno postati sestavni del knjižnih polic v slovenskih urgentnih centrih in v ordinacijah zdravnikov primarne, sekundarne in terciarne ravni. Namenjen je tudi specializantom različnih strok in študentom medicine ter dentalne medicine. Strokovni javnosti je dostopen brezplačno.

O priročniku so spregovorili: prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, dr. Matevž Škerget, dr. med., spec. internist in hematolog in predsednik Združenja hematologov Slovenije, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med., predstojnik Interne klinike UKC Ljubljana in Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L. Foto: Kinoks

Strokovnjaki so pozvali so tudi k rešitvi prostorske stiske, ki jo hematologija doživlja v ambulantnem zdravljenju. Stanje je kritično, podobno, kot je bilo pred časom na kliničnem oddelku.

»Lani smo izdali brošuro, Kako brati krvno sliko. Priročnik je bil zelo dobro sprejet, zato smo se odločili še za drugega. S pomočjo Teve, ki nam je omogočila tisk, smo tako pripravili tudi tega. Zakaj potreba po njem? Spoznali smo, da smo tekom zadnjih let zanemarili osnovno interpretacijo krvne slike, pa vendar je pomen podatkov, ki jih dobijo iz osnovne krvne slike velik. Vsak zdravstveni dom ima analizator krvne slike in osnovno biokemijo, krvna slika stane 3 do 8 evrov, nikjer ne dobimo toliko informacij o stanju bolnika za tako majhen denar,« je pojasnil prof. dr. Samo Zver, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana.

Priročnik je izšel pa je v nakladi pet tisoč izvodov, naroči pa se ga na tem naslovu: [email protected].

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj