(Za)kaj moram vedeti o svojem zdravilu?

Avtor: Bojan Madjar, mag. farm.

Poznate svoja zdravila? Jih znate našteti po imenu? Poznate njihovo delovanje in namen uporabe? Veste vsaj to, kako jih morate uporabiti? Poznate njihove neželene učinke?
Menite, da je dovolj, če vemo samo, kdaj in kako moramo zdravilo zaužiti oziroma uporabiti? Strinjam se, te informacije so nujno potrebne, a čas je pokazal, da si uporabnik zdravil želi dodatnih informacij in da jih tudi potrebuje. Če smo si zdravniki in farmacevti nekdaj želeli predvsem poslušnih in ubogljivih pacientov, si zdaj želimo take, ki jih zdravljenje zanima in si želijo aktivno sodelovati v tem procesu. V preteklosti je namreč množica raziskav dokazala, da pacienti pogosto svojih zdravil ne uporabijo pravilno ali jih sploh ne uporabijo. Redno uporabo zdravil za zdravljenje zelo razširjenih kroničnih bolezni modernega časa, kot je npr. hipertenzija, redko opazimo pri vsaj polovici zdravljenih. Bolniki z astmo in KOPB pogosto nepravilno uporabljajo vdihovalnike, čeprav so bili naučeni pravilne tehnike.
V veliko državah so zaznali ta problem in ga skušajo tudi reševati. Pogosto vključujejo lekarniške farmacevte, ki nudijo bolnikom podporo pri spoznavanju in uporabi svojih zdravil. V Angliji so v ta namen uvedli storitvi Medicine Use Review in New Medicine Service. Tudi pri nas že veliko lekarn ponuja podobne posvete s farmacevtom, imenovane pregled uporabe zdravil. Gre za nov pristop glede svetovanja o zdravilih; pogovor s farmacevtom poteka v ločenem prostoru lekarne na način, ki zagotavlja osebno integriteto pacienta. 

► Če imate kakšno vprašanje glede svojih zdravil, kar pogumno vprašajte svojega lekarniškega farmacevta. Med študijem farmacije in opravljanjem svojega poklica se namreč nenehno izobražuje o zdravilih, zato boste govorili s strokovnjakom o zdravilih. Vprašate pa lahko tudi na naslov: [email protected]; pišite nam. Odgovor bomo objavili na spletni strani www.revijazamojezdravje.si in v Reviji za moje zdravje.

V zdravstvu in lekarništvu se že nekaj časa govori o opolnomočenju pacientov. Tudi lekarniški farmacevti se zavedamo, da bo le tisti, ki bo zelo dobro poznal svoja zdravila, vse njihove prednosti in slabosti, aktivno sodeloval pri zdravljenju. V Lekarniški zbornici Slovenije zato že vrsto let poteka projekt farmacevtske skrbi, ki smo ga poimenovali »Vprašajte o svojem zdravilu«. Uporabnike zdravil želimo spodbuditi, da svoja zdravila dobro spoznajo in se ob nejasnosti ali negotovosti obrnejo na lekarniškega farmacevta.
Upam, da ste tudi sami začutili ta pozitivni premik v lekarništvu, ki si želi ozaveščenega uporabnika zdravil. Nikakor si namreč ne želimo zatiskati oči pred dejstvom, da so v današnjem modernem svetu informacije vedno bolj na dosegu roke. Na žalost informacije niso vedno objektivne. Zaradi poudarjanja predvsem mogočih škodljivih učinkov in prezrtih koristi lahko take informacije pri uporabniku vsadijo dvom o zdravilu. Tak uporabnik zdravila bo seveda manj zavzeto sodeloval pri zdravljenju z zdravili ali zdravljenje z njim celo samovoljno opustil.
Ste tudi vi slišali ali prebrali, da vam vaše zdravilo lahko škoduje? Ali bi samo želeli dodatne informacije o zdravilu? Mogoče vas zanima, na kak način vam zdravilo pomaga? Bi radi preverili, ali ga pravilno uporabljate? Bi se radi prepričali, da določena hrana, prehranska dopolnila, pripravki iz zdravilnih rastlin ali druga zdravila ne motijo delovanja vašega zdravila?
Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj