Zdravila in prehrana

Pri vsaki terapiji z zdravili je zelo pomemben dejavnik za njeno učinkovitost prehrana. »Obiskovalce lekarn želimo seznaniti o pravilni uporabi zdravil, jih ozavestiti, da je skrb za zdravje zelo pomembna in jim svetovati, na katero hrano morajo biti pozorni, če uporabljajo določena zdravila,« poudarja Maša Koritnik Zadravec, magistra farmacije, predsednica sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu.

Dan lekarn.
V knjižici, ki je dostopna v lekarni, so informacije o prehrani dojenčkov, otrok, mladostnikov, starostnikov, nosečnic in športnikov.

Prehrana in zdravila so namreč rdeča nit 19. dneva slovenskih lekarn, ki ga organizirata Slovensko farmacevtsko društvo in Lekarniška zbornica Slovenije. V knjižici, izdani v ta namen, je skupek preverjenih informacij o vplivu prehrane na terapijo z zdravili ter zdravi prehrani v različnih življenjskih obdobjih. Knjižice bodo lekarniški strokovni delavci izročali vsakemu obiskovalcu posebej, s čimer poudarjajo tudi svojo svetovalno vlogo.

Hkrati želijo farmacevti poudariti tudi pomen součinkovanja hrane in zdravil. Hrana namreč ključno vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil, jemanje nekaterih zdravil pa lahko po drugi strani vpliva na spremembo telesne mase, zato je v posvetu o zdravljenju z zdravili pomembno upoštevati navodila za jemanje zdravil glede na prehrano. »Vedno je priporočljivo, da se posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom, če med jemanjem določenega zdravila opazite spremembe. Prav tako je ključnega pomena dosledno upoštevati predpisane odmerke in navodila za uporabo zdravil ter redno spremljati svoje zdravstveno stanje,« je dodala Maša Koritnik Zadravec.

Vedno je priporočljivo, da se posvetujete s svojim farmacevtom ali zdravnikom, če med jemanjem določenega zdravila opazite spremembe.

V knjižici, ki je dostopna v lekarni, so informacije še o prehrani dojenčkov, otrok, mladostnikov, starostnikov, nosečnic in športnikov. Posebna pozornost je namenjena tudi prehranskim dopolnilom, ki nam pomagajo pri izboljševanju primanjkljajev nekaterih hranil, vzdrževanju njihovega zadostnega vnosa ali podpori fizioloških funkcij. »Raziskave in izkušnje kažejo, da so prehranska dopolnila na trgu lahko zelo različne kakovosti. Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže. Boste pa kakovostna prehranska dopolnila običajno našli v lekarnah in specializiranih trgovinah, ki imajo večji nadzor nad kakovostjo, in proizvedena pri uveljavljenih proizvajalcih, pri katerih je vzpostavljena dobra proizvodna praksa,« je povzela predsednica Lekarniške zbornice Slovenije, mag. Darja Potočnik Benčič. Skratka, prehrana in zdravila še vedno ostajajo vsak na svojem bregu, a močno povezana z mostom, ki mu pravimo zdrava pamet.

Tudi urednica knjižice Patricija Dolinar, mag. farm. v uvodniku opozori na previdnost pri izbiri prehranskih dopolnil. »Prodajajo se v podobno majhnih količinskih enotah in oblikah (npr. tabletah, kapsulah, praških, raztopinah) kot zdravila, ampak jih ne smemo nikdar enačiti z njimi… Raziskave kažejo, da so prehranska dopolnila na trgu lahko zelo različne kakovosti. Čeprav bi morala biti vsa varna, odpoklici kažejo, da ni vedno tako. Posebna težava so lahko tista, kupljena po spletu in od nepreverjenih ponudnikov. Še posebna previdnost je potrebna pri prodajalcih, ki imajo spletno stran v slovenskem jeziku, vendar pa izdelke pošiljajo iz tujine…. Ne zaupajte nepreverjenim zdravstvenim trditvam, ki obljubljajo čudeže. Če prehransko dopolnilo obljublja zdravilne učinke ali preprečevanje bolezni, ste lahko prepričani, da gre za zavajanje, saj takšnih trditev na živilih niti ni dovoljeno uporabljati. Tudi cena pri nakupu ne more biti zagotovilo za kakovost. Spletna prodaja izjemno dragih dopolnil ali pa na drugi strani njihove nizke cene in visoki popusti so znak za večjo previdnost. Boste pa kakovostna prehranska dopolnila običajno našli v lekarnah in specializiranih trgovinah, ki imajo večji nadzor nad kakovostjo, in pri uveljavljenih proizvajalcih, pri katerih je vzpostavljena dobra proizvodna praksa«, nas posvari urednica.