Ko smo zdravi, imamo vse

S tem rekom, se tudi Lekarniška zbornica Slovenije pridružuje obeleževanju Dnevu zdravja. Reka »Zdrav duh v zdravem telesu« in »Bolezen pride z brzovlakom, zdravje pa s počasnim korakom« sta dokaz, da so se pomena skrbi za zdravje dobro zavedali že naši predniki.

Ko smo zdravi imamo vse
Zavedati se moramo, da kljub napredku v medicini, farmaciji in tehnologiji zdravje ni nekaj samoumevnega. Foto: Bigstock

V času, ko so pereč problem bolniške odsotnosti z dela in duševno zdravje mladostnikov, je skrb za zdravje toliko bolj aktualna. 

Mag. Darja Potočnik Benčič
Mag. Darja Potočnik Benčič, predsednica Lekarniške
zbornice Slovenija Foto: Barbara Reya

»Farmacevti v lekarnah, strokovni sodelavci Lekarniške zbornice Slovenije nenehno ozaveščamo ljudi o pomenu zdravega načina življenja, telesne aktivnosti in duševnega zdravja, saj je to ključno za naše dobro počutje in blaginjo. Zavedati se moramo, da kljub napredku v medicini, farmaciji in tehnologiji zdravje ni nekaj samoumevnega, ampak gre za celostno skrb in navsezadnje odnos do nas samih,« poudarja predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Darja Potočnik Benčič. Tudi o tem ozavešča dan zdravja, ki ga 7. aprila pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije obeležujemo od leta 1948. Zdravje je stanje telesnega, duševnega in socialnega blagostanja ter ne le odsotnost bolezni ali napake. Z različnimi aktivnostmi po svetu se organizacije in združenja osredotočajo na pomembnost skrbi za zdravje posameznika in družbe. Ob dnevu zdravja tako v Lekarniški zbornici spodbujajo vse, da se aktivno vključijo v skrb za svoje zdravje in izkoristijo dostopne storitve lekarn. »Zdravje je naša največja vrednota, zato je pomembno, da mu namenimo ustrezno pozornost in skrb,« še izpostavlja mag. farmacije Darja Potočnik Benčič in ob tem poudarja pomen storitve brezšivna skrb, v okviru katere pacienti prejmejo farmacevtsko obravnavo in neprekinjeno oskrbo z zdravili, ko prehajajo med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva. To omogoča boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenju z zdravili in boljše izide zdravljenja. (LZS)