Razvili napravo, ki ustvarja elektriko s pomočjo hoje

Si predstavljate, da bi elektronske naprave lahko polnili s svojo hojo? Tehnologija, ki so jo pred kratkim razvili (in tudi izdelali prototip naprave), napoveduje, da do tega mogoče ni več daleč. Podvig je uspel hongkonškim znanstvenikom, objavili pa so ga v Applied Physics Letters, ki ga izdaja Ameriški inštitut za fiziko.

Naprava shranjuje energijo, ki jo proizvajamo s hojo, in jo pretvarja v električno energijo. Foto: Bigstock

Ali lahko človeško telo uporabimo za pridobivanje električne energije je izziv, s katerim se znanost ukvarja že precej časa, in tudi vse bolj uspešno. Znanstveniki razvijajo načine za napajanje majhnih naprav s hojo, in prototip, ki so razvili na Chinese University of Hong Kong, je zbudil zanimanje javnosti. Gre za napravo, ki shranjuje energijo, ki jo proizvajamo s hojo, in jo pretvarja v električno energijo.

Naprava se pritrdi se na koleno in med običajno hojo ustvari 1,6 mikrovatov moči.

Raziskovalci menijo, da bi z njo lahko napajali določene medicinske aparate – na primer monitor dihanja, in tudi GPS naprave.

Prihodnost: naprave z lastnim polnjenjem

»GPS naprave z lastnim napajanjem bodo pritegnile pozornost plezalcev in planincev,« je povedal prof. dr. Wei-Hsin Liao, profesor na katedri za strojni in avtomatizacijski inženiring. Njegova skupna je uporabila pametni material iz makro vlaken, ki za generiranje električne energijo uporablja upogibanje. Princip je podoben tistemu, ki se uporablja za pogon motorja. Napravo so pritrdili na koleno, saj ima kolenski sklep večji obseg gibanja kot večina drugih človeških sklepov.

Vsakič, ko se koleno upogne in iztegne, naprava »ujame« energijo, ki pri tem nastane, in jo pretvori v električno.

Brez dodatne obremenitve za človeka

Prototip tehta 307 gramov, testirali pa so ga na ljudeh,ki so hodili s hitrostjo od 2 do 6,5 kilometrov na uro. Raziskovalce je zanimalo tudi, ali naprava predstavlja obremenitev za človeka. Zato so izvedli testiranje dihanja med nošenjem naprave in brez njega. Meritve so pokazala, da naprava proizvaja energijo brez kakršnekoli dodatne fizične obrementive za človeka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj