Plin iz umetnih listov za avtomobile prihodnosti

Široko uporabljeni zemeljski plin izdelujejo umetni listi, ki za to uporabljajo sončno svetlobo, ogljikov dioksid in vodo. Sčasoma bi jih lahko uporabili kot trajnostno alternativo fosilnim gorivom.

Elektrika trenutno lahko zadovolji le približno 25 odstotkov celotne svetovne potrebe po energiji. Foto: Bigstock

Zaloge nafte so omejene, za prihodnost transporta veljajo vozila na elektriko. So ekološka, vendar izdelava njihovih komponent zelo obremenjuje okolje. Raziskovalci iz Univerze Cambridge so dokazali, da obstaja druga pot. Izdelali so napravo, ki proizvaja syngas: plin, ki ga lahko izkoristimo za pogon, ogrevanje in mnoge druge procese.

Prihodnost: Plin za pogon vozil iz umetnih listov

Syngas je trenutno izdelan iz mešanice vodika in ogljikovega monoksida, uporablja pa se za proizvodnjo vrste surovin, kot so goriva, farmacevtska sredstva, plastika in gnojila. Pri gorivih je proces kompleksen in poteka v več fazah. “Kar bi želeli narediti je, da tekoče gorivo v enem koraku naredimo iz ogljikovega dioksida in vode,” pravijo raziskovalci.

“Umetni listi”, ki proizvajajo syngas, pravim niso niti malo podobni. Foto: University of Cambridge

Manj ogljikovega dioksida

Umetne liste, ki proizvajajo syngas, poganja sončna svetloba, učinkovito pa delujejo tudi v oblačnih dneh. Za razliko od sedanjih industrijskih postopkov za sintezo plina, podobnega zemeljskemu, se pri nastanku syngasa ne sproščajo dodatne količine ogljikovega dioksida, piše v poročilu, objavljenem prejšnji teden v reviji Natural Materials.

»Vpeljava syngasa bi bila ključni korak pri vzpostavitvi trajnostne in okolju prijazne petrokemične industrije,” je prepričan profesor Erwin Reisner iz Katedre za kemijo na Univerzi Cambridge, ki je na projektu Syngas delal sedem let.

Oponašanje fotosinteze

Naprava, ki so jo Reisner in ekipa izdelali, oponaša fotosintezo – naravni proces, s katerim rastline sončno svetlobo uporabijo za pretvorbo ogljikovega dioksida v hrano.

Na umetnem listu sta dva absorberja svetlobe (vpijata svetlobo), ki delujeta enako, kot to poteka v rastlinah. Kombinirana sta s katalizatorjem iz kobalta. Ko je umetni list potopljen v vodo, en absorber svetlobe uporablja katalizator za proizvodnjo kisika. Drugi pretvarja ogljikov dioksid in vodo v ogljikov monoksid in vodik.

Raziskovalci so nepričakovano odkrili, da umetni list deluje tudi, ko je sonca malo (na deževen ali oblačen dan). “To pomeni, da tehnologija ni omejena na določene (»tople«) države in na poletne mesece. Uporabljamo jo lahko od zore do mraka, kjer koli na svetu,” pravijo raziskovalci.

Zdaj preučujejo načine, kako tehnologijo uporabiti za trajnostno alternativo bencinu.

Elektrike dovolj zgolj za 25 odstotkov potreb

Čeprav je pri pridobivanju elektrike iz obnovljivih virov, kot sta vetrna energija in fotovoltaika, dosežen velik napredek, je razvoj sintetičnega goriva bistvenega pomena.

»Elektrika lahko zadovolji le približno 25 odstotkov celotnih svetovnih potreb po energiji,« pravi Reisner, in nadaljuje: “Obstaja veliko povpraševanje po novih tekočih gorivih za trajnostno oskrbo cestnega transporta, ladijskega prometa in letalstva. Naš cilj je trajnostno ustvariti produkte, ki jih je mogoče enostavno uporabiti za ta namen.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj