Vdihavanje ogljikovega dioksida miselne funkcije zmanjša za 50 %

Ko dihamo zrak, v katerem je veliko CO2, se raven slednjega v krvi dvigne. Posledica je, da naše možgane doseže manj kisika.

Do konca tega stoletja se bo se raven izpostavljenosti ljudi ogljikovemu dioksidu dvignila na 1400 delcev na milijon, kar je več kot trikrat več kot danes. Foto: Bigstock

Naraščajoče koncentracije ogljikovega dioksida (CO2) v atmosferi bodo dvignile njegovo raven tudi v zaprtih prostorih, kar bo zmanjšalo sposobnost odločanja in zapleteno strateško razmišljanje pri ljudeh. Gre za zapletene miselne funkcije, ki jih dnevno izvajamo na katere visoke ravni CO2 pomembno vplivajo. Do konca tega stoletja naj bi se raven izpostavljenosti CO2 v zaprtih prostorih dvignila na 1400 delcev na milijon, kar je več kot trikrat več kot danes.

Manjši dotok kisika v možgane

Ko dihamo zrak, v katerem je veliko CO2, se raven slednjega v krvi dvigne. Posledica je, da naše možgane doseže manj kisika. To poveča zaspanost in tesnobo ter poslabša kognitivne funkcije. “Neverjetno je, kako visoke ravni CO2 doseže v zaprtih prostorih. To vpliva na življenje vseh – od otrok v vrtcih in šolah do znanstvenikov, poslovnežev in politikov,” je dejal Kris Karnauskas, profesor na CU Boulder in glavni avtor študije, objavljene v reviji AGU GeoHealth.

V nekaj desetletjih podvojitev na kritično mejo

Atmosferske ravni CO2 naraščajo od industrijske revolucije dalje in trenutno dosegajo 414 ppm (vrednosti, zabeležene v opazovalnici NOAA Mauna Loa na Havajih leta 2019). Če se bo nadaljeval trenutni scenarij in se emisije toplogrednih plinov na Zemlji ne bodo drastično zmanjšale, se bodo ravni CO2 do leta 2100 povzpele na 930 ppm. V velikih mestih je raven CO2 v povprečju za 100ppm višja kot na podeželju.

Upad kompleksnih miselnih funkcij za polovico

Karnauskas in sodelavci so razvili celovit model, ki upošteva predvidene prihodnje koncentracije CO2 na prostem, lokalne emisije v mestih, razmerje med notranjimi in zunanjimi ravnmi CO2. Ugotovili so, da če se zunanje koncentracije CO2 dvignejo na 930 ppm, bi v notranjih prostorih to pomenilo dvig na raven 1400 ppm – ki je škodljiv za možgane. Vdihavanje CO2 (na primer pod kovid masko) pri ljudeh sposobnost osnovnega odločanja zmanjša za 25 odstotkov, kompleksno strateško razmišljanje pa za 50 odstotkov.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj