NIJZ tehnično uredil EU DCP za prebolele in se opravičil javnosti

Do nedavnega je veljalo, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 240 dni.

Potrdilo osebam, ki so covid-19 bolezen v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Republiki Sloveniji. Foto: Bigstock

Z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 z dne 14. 9. 2021, se je v odloku poenotil način dokazovanja prebolevnosti s smernicami EU. To pomeni, da se kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Namreč, večina članic EU kot dokazilo o prebolevnosti šteje dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Vse, ki so bolezen preboleli, tudi pozivamo, da se cepijo v časovnem okviru 180 dni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vsem posameznikom, ki so se po takrat veljavnih priporočilih in do sprejetja odloka z dne 14. 9. 2021, po preboleli bolezni cepili z enim odmerkom znotraj časovnega okvira od 6 do 8 mesecev, tehnično uredil EU DCP tako, da so njihove QR kode že veljavne. Ob tem poudarjajo, da potrdilo osebam, ki so bolezen prebolele v 180 dneh in se cepile v obdobju do 240 dni od prebolelosti, še vedno velja samo v Republiki Sloveniji.

Zaradi implementacije sprememb po odloku je v zadnjih dneh prihajajo do tehničnih ovir, za kar se vsem, ki so imeli težave, opravičujejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj