Čili koristi srcu in žilam, glavni “krivec” kapsaicin

Uživanje čilija podaljšuje življenje in zmanjšuje relativno smrtnost zaradi vseh vzrokov. Najpomembnejši pozitivni vpliv je na bolezni srca in ožilja, možgansko kap in različne vrste raka.

Čeprav so zeleni, rdeči ali rumeni čiliji večinoma dolgi le nekaj centimetrov, imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Foto: Bigstock

Velika retrospektivna študija, predstavljena na American Heart Association’s Scientific Sessions, je znova potrdila, kako izjemni vpliv na preprečevanje bolezni ima hrana. Tokrat je glavna vloga pripadla čiliju in njegovemu vplivu na kardiovaskularne bolezni.

Umrljivost manjša za četrtino

Retrospektivna analiza podatkov štirih velikih mednarodnih študij o prehrani in umrljivosti je pokazala, da uživanje čilija zmanjša relativno tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 26 odstotkov. To pa še ni vse. Ljudje, ki si radi postrežejo z drobnimi pekočimi plodovi grmičaste tropske rastline iz rodu paprik, tudi za 23 odstotkov redkeje umrejo zaradi raka. Čeprav so zeleni, rdeči ali rumeni čiliji večinoma dolgi le nekaj centimetrov, imajo številne pozitivne učinke na zdravje.

Ključno delovanje kapsaicina

Že prejšnje študije so pokazale, da kapsaicin v čiliju deluje protivnetno, antioksidativno, protitumorsko in da uravnava glukozo v krvi. Tokrat so raziskovalci pregledali 4729 študij iz petih vodilnih svetovnih zdravstvenih baz podatkov (Ovid, Cochrane, Medline, Embase in Scopus).

Kapsaicin je alkaloid iz družine kapsaicinoidov. Gre za komponento pekočih paprik, ki pripadajo rodu Capsicum. Kapsaicinoidi so sekundarni metaboliti in imajo zaščitno vlogo – ščitijo rastlino pred boleznimi in škodljivci. Kapsaicin je v vodi netopen. Odkrili so ga leta 1816, ko so ga prvič izolirali iz pekoče paprike. Kmalu so ugotovili, da je odgovoren za pekoč okus. Kapsaicin nastaja le v plodu. Ob stiku s kožo pride do neprijetnega pekočega občutka in lahko tudi vnetja. Kapsaicin deluje tako, da aktivira receptorje TRPV1, ki ob aktivaciji začnejo prepuščati katione (natrijeve in kalcijeve ione). Za aktivacijo je potrebna visoka temperatura (>43°C) in nizek pH (<6). Vloga kapsaicina je, da zniža temperaturo, ki je potrebna za aktivacijo receptorja. Ob vezavi kapsaicina na receptor je že sobna temperatura dovolj, da povzroči pekoč občutek. Kapsaicin sam po sebi ne povzroča opeklin niti nikakršnih drugačnih poškodb tkiva. Reakcija nastane kot organizmov odgovor na vzburjenje nevronov. Kapsaicin se uporablja tudi v samoobrambnih sprejih in solzivcih. (Vir: FKKT)

V končno analizo so zajeli štiri velike študije, v katerih je sodelovalo več kot 570 tisoč posameznikov iz ZDA, Italije, Kitajske in Irana. Pregledali so njihove zdravstvene podatke in jih primerjali s tem, kako pogosto in koliko čilija so uživali. Ugotovitve so primerjali z zdravstvenimi podatki tistih, ki so čili uživali redko ali nikoli. Izkazalo seje, da je redno uživanje čilija povezano z zmanjšano relativno smrtnostjo zaradi kardiovaskularnih bolezni za 26 odstotkov, z zmanjšano relativno smrtnostjo zaradi rakavih obolenj za 23 odstotkov in z zmanjšano relativno smrtnostjo zaradi katerekoli bolezni za 25 odstotkov.

Potrditev vloge prehranskih dejavnikov na zdravje

“Nad ugotovitvami smo bili presenečeni še sami,” priznava vodja raziskave dr. Bo Xu, kardiolog na Cleveland Clinic (ZDA), in nadaljuje: “Znova se je izkazalo, kako pomembno vlogo pri splošnem zdravju imajo prehranski dejavniki.”

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj