Ko srce ne zmore več podpreti aktivnega življenja

Avtor: R. M. Z.

V zadnjih letih medicina vse uspešneje obvladuje težave in zaplete te bolezni, najnovejše poglede in spoznanja pa spet pričakujemo ob koncu meseca maja, ko bodo objavljene nove smernice za zdravljenje srčnega popuščanja.

O srčnem popuščanju in novejših smereh zdravljenja je na tiskovni konferenci govoril doc. dr. Borut Jug, dr. med., iz UKC Ljubljana.

Zdravo in krepko srce je temelj našega zdravja. Zaradi poškodbe srčne mišice, ki jo najpogosteje povzroči srčni infarkt ali vnetje srčne mišice, lahko pride do srčnega popuščanja. Srce ne more več črpati dovolj velike količine krvi skozi telo za presnovne potrebe. Zato so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi.
 »Bolezen srčnega popuščanja je najtežja v zadnji fazi; tisto, kar doživljajo bolniki na koncu svoje poti, je 

slabše, hujše kot tisto, kar doživljajo bolniki z rakom,« je opozoril dr. Jug.
Število bolnikov s to boleznijo se zelo hitro povečuje, že zdaj pa jo ima okoli 30.000 prebivalk in prebivalcev Slovenije. Srčno popuščanje je bolezen sodobnega časa, ki povzroča številne omejitve in zato izrazito poslabša kakovost življenja bolnikov, močno pa vpliva tudi na njihove svojce in ima zelo slabo prognozo. V petih letih od diagnoze srčnega popuščanja umre približno 50 % bolnikov. Dejavniki tveganja za zgodnji nastanek srčnega popuščanja so nezdrave življenjske navade, ki vodijo v nastanek ishemične srčne bolezni in tudi druge bolezni srca (miokardiopatije), pa tudi staranje prebivalstva in spremljajoče »pešanje moči« srčne mišice. 
 

Hodeči nogomet tudi pri nas
V okviru prireditve Športno poletje v Ljubljani, ki bo v soboto, 4. junija letos, v Društvu za srce pripravljajo prikaz hodečega nogometa (»walking football«), tj. telesno dejavnost, ki je zelo primerna za bolnike s srčnim popuščanjem in tudi z drugimi srčno-žilnimi boleznimi. Ta šport tako obeta, da se bodo tudi bolniki s srčnim popuščanjem ukvarjali celo z nogometom. Zanimivo bo. To je šport za vse generacije in za oba spola. Skupaj z Nogometno zvezo Slovenije si obetajo, da bo sčasoma tudi ta vrsta nogometa navduševala po Sloveniji.

Znanost dela hitre korake v razvoju zdravljenja, res uspešna pa bo tako kot pri vseh kroničnih nenalezljivih boleznih le, če bomo prebivalci, predvsem pa ogrožene skupine, dobro poznali in obvladovali vse tiste dejavnike in bolezni, ki slabšajo zmogljivost srca – skratka ravnali preventivno.
Pridružite se klubu bolnikov s srčnim popuščanjem
Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je v sodelovanju s sekcijo za srčno popuščanje Združenja kardiologov Slovenije pripravilo poseben program ozaveščanja o dejavnikih tveganja in vzrokih za nastanek in napredovanje srčnega popuščanja. Ustanovili so klub bolnikov in njihovih svojcev (več na www.zasrce.si). V klubu si bodo lahko člani z izmenjavo osebnih izkušenj in spoznanj lajšali sobivanje s to zahrbtno in neprijetno boleznijo. Lahko bodo pridobili tudi strokovno pomoč zdravnikov, ki se ukvarjajo s srčnim popuščanjem, pa tudi nasvete medicinskih sester s področja zdravstvene nege. Klub bo koristentudi za tiste, ki želijo izvedeti več o tej bolezni, predvsem pa jo želijo preprečiti ali vsaj prestaviti v poznejše življenjsko obdobje.
Zaradi narave bolezni in njenega hitrega širjenja so se v Društvu za srce odločili, da bo program ozaveščanja trajal čez vse leto. Pripravljajo tudi več predavanj in prispevkov v medijih, več o teh programih in posameznih dogodkih pa lahko najdete na spletni strani društva: www.zasrce.si.
Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj