Izjemen uspeh Slovencev pri odkrivanju možganskega tumorja

Ob uporabi revolucionarnega algoritma strojnega učenja je mogoče diagnozo možganskega tumorja postaviti z običajnimi preiskava krvi, kar do sedaj ni bilo možnost. Pri projektu so sodelovali prof. dr. Simon Podnar iz Nevrološke klinike UKC Ljubljana z ekipo, raziskovalci ljubljanske Fakultete za računalništvo in informatiko ter zagonsko podjetje Smart Blood Analytics Swiss.

Tumorji ob svoji rasti proizvajajo in v telo izločajo številne snovi in tudi telo samo reagira na njihovo rast. Foto: Bigstock

Možganski tumorji so k sreči relativno redke, vendar pogosto usodne bolezni. Njihovo odkrivanje je zahtevno, saj se pogosto pojavljajo z zelo neznačilnimi težavami, kot sta glavobol in osebnostna spremenjenost.

Tumorji ob svoji rasti proizvajajo in v telo izločajo številne snovi in tudi telo samo reagira na njihovo rast. Oboje vpliva na sestavo krvi in drugih telesnih tekočin. Pri možganskih tumorjih se pogosto opravi draga diagnostika, pacienti pa so navadno izpostavljeni tudi sevanju. Natančnost preiskav tudi ni vedno optimalna.

Nova metoda spreminja diagnostiko tumorjev

Z novo metodo je mogoče iz obsežnega nabora podatkov krvnih testov izluščiti in povezati podrobnosti, ki lahko kažejo na pojav možganskega tumorja, vendar bi brez analize ostali neznani tudi za najbolj izkušene strokovnjake.

Metoda je podobno natančna kot slikovne preiskave (MRI), kar odpira povsem nove možnosti v diagnostiki teh pomembnih nevroloških bolezni. Avtorji članka so prepričani, da to odkritje omogoča povsem nov pristop v diagnostiko možganskih tumorjev.

Algoritem prepoznava vzorce krvi pacientov

Model strojnega učenja se je »naučil« prepoznati krvne vzorce pacientov z možganskimi tumorji na 15.176 krvnih vzorcih pacientov obravnavanih na nevrološki kliniki UKC Ljubljana, med katerimi jih je imelo 701 tumor živčevja.

Uporabnost metode so preverili na vzorcu 68 zaporednih pacientov z možganskim tumorjem in 215 kontrolnih preiskovancih ter ugotovili občutljivost 96 % in značilnost 74 %.

Izvirni članek si lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj