Kako uspešno obvladati vnetni revmatizem?

Uspešno obvladovanje vnetnega revmatizma temelji na zaupanju in dobrem sodelovanju med bolniki in zdravniki. To je mogoče le, če so bolniki pravilno informirani, prav tako pa tudi družinski zdravniki, da bolezen lahko prepoznajo in bolnike napotijo k specialistom.

Pot bolnikov v procesu zdravljenja je lahko različna, saj dva bolnika z isto boleznijo nimata nujno enake terapije. Foto: DRS

»Mlajši so danes zelo informirani, vendar pa pogosto dobijo napačne informacije na nepravih mestih, kot so na primer spletni forumi. To že vnaprej ruši zaupanje v zdravnike in predlagane terapije,« je opozorila dr. Nataša Gašperšič, dr. med., specialistka revmatologije.

Tri nove knjižice za bolnike

»Pravilna informiranost je ključna za uspešno zdravljenje. Zdravnik pa ima na voljo le 15 minut za obravnavo bolnika, kar pogosto ni dovolj, da bi opravil pregled in še odgovoril na vsa njegova vprašanja,« je povedal prof. dr. Matija Tomšič, dr. med., specialist revmatolog.

Informiranje je šele prvi korak k obvladovanju bolezni.

Da bi vsaj malo nadomestili pomanjkanje časa v ambulanti in bolje pripravili bolnike na pregled, je Društvo revmatikov Slovenije (DRS) v sodelovanju z bolniki, izkušenimi slovenskimi revmatologi in podjetjem Novartis za bolnike pripravilo tri nove knjižice »Sprejmi me«. Namenjene so bolnikom z revmatoidnim artritisom, psoriatičnim artritisom in ankilozirajočim spondilitisom.

Zbrali preko sto vprašanj bolnikov

»Za vsako od teh diagnoz smo spomladi zbrali prek sto konkretnih vprašanj bolnikov, ki smo jih uredili v vsebinske sklope, nanje pa so odgovarjali slovenski revmatologi,« je o vsebini knjižic povedala Petra Zajc iz DRS. Knjižice tako ponujajo strokovne odgovore na vprašanja o vzrokih za nastanek bolezni, dejavnikih tveganja, simptomih, diagnostiki, zdravljenju, učinkih zdravil, načrtovanju nosečnosti in drugih področjih v zvezi z življenjem z boleznijo (prehrana, telesna vadba, zdrav življenjski slog).

Če bolnik ne jemlje zdravil, so posledice lahko katastrofalne.

»Informiranje je šele prvi korak k obvladovanju bolezni, naslednji korak pa je zdravljenje. Pot bolnikov v procesu zdravljenja je lahko različna, saj tudi dva bolnika z isto boleznijo nimata nujno enake terapije. Predvsem mora bolnik razumeti, zakaj mora redno jemati zdravila,« je še dejala Zajčeva.

Nejemanje zdravil vodi v invalidnost

»Če bolnik ne jemlje zdravil, so posledice lahko katastrofalne, tako za bolnika kot za zdravstvo,« je opozoril prof. dr. Tomšič. Stroški zaradi nastalih posledic so namreč lahko zelo visoki, nezdravljena bolezen pa praviloma privede do nepopravljive okvare sklepov, zelo poslabša kakovost življenja, vodi v invalidnost in celo za desetletje skrajša življenje bolnikov v primerjavi s splošno populacijo.

Sodobna zdravila omogočajo dobro urejenost bolezni.

»Ko sem zbolel, nisem vedel nič, vse so mi prepovedali, ni bilo takšnih zdravil, 50 let sem vsak dan živel z bolečino. Danes imamo veliko dobrih nasvetov in zdravil, tudi revmo imam urejeno, tako da čutim malo ali nič bolečin,« je o svoji izkušnji z boleznijo povedal Andrej Gregorčič, predsednik DRS, ki so mu diagnozo postavili že pred 60 leti.

Čim prej do diagnoze

Diagnozo je treba postaviti čim prej in čim prej tudi začeti ustrezno zdravljenje z zdravili, so poudarili strokovnjaki. V tem procesu so pomembni tudi družinski zdravniki, ki so prvi, ki bolezen lahko prepoznajo, izluščijo tiste bolnike, ki nujno potrebujejo revmatologa, in jih napotijo h specialistu.

V revmatologiji pa je sicer pomembno skupinsko delo več strokovnjakov in vsi morajo biti dobro informirani, je še poudarila dr. Gašperšičeva. Zato so ob tej priložnosti predstavili tudi strokovno publikacijo »Žepna revmatologija«, ki je nasledila štiri predhodne izdaje Revmatološkega priročnika za družinskega zdravnika.

Žepna revmatologija namenjena zdravnikom

Žepna revmatologija vsebuje uporabne napotke in praktična navodila za obravnavo bolnikov z revmatskimi boleznimi v primarnem zdravstvu. Publikacija bo dragocen pripomoček tudi za študente medicine ter druge strokovnjake in zdravstvene delavce, ki se pri svojem delu srečujejo z revmatologijo, je dejala dr. Gašperšičeva, vključuje namreč vsa najnovejša spoznanja s področja revmatologije.

Danes je na primer na voljo veliko novih zdravil, velik je tudi napredek na področju diagnostike, je izpostavil prof. dr. Tomšič. Kot je še dejal, je zdravljenje v Sloveniji na visoki ravni, bolnikom so na voljo tudi dražja tarčna in biološka zdravila, tako da je mogoče tudi z boleznijo živeti kakovostno in brez bolečin.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj