Ocenili zdravje arterij

Avtor: S. S.

Oddelek za kardiologijo in angiologijo Klinike za interno medicino UKC Maribor in Združenje za žilne bolezni Slovenije sta letos ponovno organizirala dan žil, posvečen periferni arterijski bolezni

Dogodek je potekal v pritličju Klinike za interno medicino UKC Maribor. Zdravniki in medicinske sestre so pojasnjevali o odkrivanju, zdravljenju in o preprečevanju bolezni arterij spodnjih okončin, pripravili pa so tudi kratka predavanja. Merili so krvni tlak, tipali pulze na spodnjih okončinah, izmerili gleženjski indeks in tako opredelili zdravje arterij obiskovalcev. 

Ateroskleroza prizadene arterije v telesu in lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta možganska ali srčna kap. Pogosto so prizadete tudi arterije spodnjih okončin; takrat govorimo o periferni arterijski bolezni. Bolezen se sprva kaže z bolečinami v mečih pri hoji in lahko napreduje do odmrtja (gangrene) prizadete okončine. 

Najbolj ogrožena skupina bolnikov so sladkorni bolniki, kadilci, bolniki s povišanim krvnim tlakom in holesterolom ter bližnji sorodniki bolnikov z boleznimi srca in ožilja. Pri vseh ogroženih bolnikih je izjemno pomembno, da bolezen odkrijemo pravočasno in jo pričnemo pravočasno zdraviti ter tako preprečimo usodne zaplete.

Foto: Pixabay

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj