Kateri so znaki za prihajajočo možgansko kap, kako jih prepoznati

Možganska kap praviloma pušča bolj ali manj poškodovane možgane, kar bolnikom izjemno poslabša kakovost življenja. V celoti jih po kapi okreva le malo. Največkrat je prizadeta mobilnost.

Adult and child hands holding encephalography brain paper cutout,autism, Stroke, Epilepsy and alzheimer awareness, seizure disorder, stroke, ADHD, world mental health day concept

V Sloveniji možgansko kap vsako leto doživi več kot 4000 ljudi. Smrtnost je visoka: v prvem mesecu po njej umre petina bolnikov, v letu dni še dodatna petina. Izjemno velika je tudi invalidnost.

Možganska kap zelo spremeni življenje

Mnogi se po kapi spoprijemajo z življenjem, ki ni niti približno podobno prejšnjemu. Približno 30 % ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju, največji dejavnik tveganja pa je visok krvni tlak. V prvem letu po dogodku ima 48,5 % bolnikov okvare na področju pozornostnega sistema. Sledijo govorno-jezikovne motnje (27 %), motnje kratkoročnega pomnjenja (24,5 %) in motnje izvršilnih funkcij (18,5 %). Okvare pomembno zmanjšujejo ali omejujejo bolnikovo funkcioniranje: pri vračanju na delo, vožnji avtomobila, večopravilnih nalogah znotraj domačega okolja, socialnem vključevanju itd.

Opozorilni znaki se lahko pojavijo že dneve prej

Osemdeset odstotkov kapi je ishemičnih, povzroči pa jih zoženje velikih ali majhnih možganskih arterij zaradi ateroskleroze ali strdkov, ki blokirajo pretok krvi v možgane. Pred kapjo so pogosti prehodni ishemični napadi (TIA) – opozorilni dogodki s simptomi, podobnimi možganski kapi. Običajno trajajo manj kot pet minut in ne poškodujejo možganov. Pojavijo se lahko že sedem dni pred napadom in zahtevajo nujno zdravljenje, ki prepreči resne poškodbe možganov, je pokazala študija bolnikov z možgansko kapjo, objavljena v visoko vplivni strokovni reviji Neurology.

Prehodni ishemični napadi (TIA) pri vsakem drugem

V raziskavi so podrobno preučili 2.416 ljudi, ki so doživeli ishemično možgansko kap. Pogosti prehodni ishemični napadi (TIA) so se prej pojavili v 549 primerih. 17 odstotkov se jih je zgodilo na dan možganske kapi, 9 odstotkov prejšnji dan in 43 odstotkov v sedmih dneh pred možgansko kapjo.

“Že nekaj časa vemo, da so prehodni ishemični napadi (TIA) pogosto predhodnik velike možganske kapi,” je dejal avtor študije dr. Peter M. Rothwell, in izpostavil, da je nujno opraviti ocene oseb s TIA, da bi dobili najučinkovitejše preventivno zdravljenje. ” Študija kaže, da so prehodni ishemični napadi (TIA) ključni, zdravljenje pa je treba začeti že v nekaj urah potem, ko se pojavijo. S tem lahko preprečimo usodno možgansko kap.” Rothwell je tudi opozoril, da je treba klinične smernice ustrezno spremeniti.

Študija je vključevala dve veliki populacijski študiji (Oxford Vascular Study in Oxfordshire Community Stroke Project) ter dve randomizirani raziskavi (UK-TIA Aspirin Trial in European Carotid Surgery Trial).

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj