Odkrili nove beljakovine, ki preprečujejo kronične bolezni

Sistemsko vnetje je povezano s široko paleto človeških bolezni, vključno z revmatskimi boleznimi in alergijami.

Ker so beljakovinski biomarkerji označevalci bolezni, so zdravljenja, ki znižujejo ravni teh beljakovin, logična izbira za zdravljenje simptomov bolezni. Foto: Bigstock

Proteinski biomarkerji so merljive molekule, ki imajo prognostično vrednost: uporabljajo se za diagnosticiranje bolezni ter tudi kot pokazatelj resnosti bolezni.

Visoka ekspresija določene beljakovine kot zaščita

Do dandanes je bilo prepoznanih že več kot sto potencialnih biomarkerjev za sistemsko vnetje, ki je pri bolnikih s kroničnimi boleznimi še posebej pogosto zelo izraženo. Vendar pa vzročna zveza med beljakovinskim biomarkerjem in vnetnimi boleznimi na splošno ni znana. Protein se lahko izrazi kot odziv na bolezen (da pred poškodbami zaščiti tkiva), pogosto pa je visoka ekspresija določenih beljakovin lahko tudi osnovni vzrok za razvoj bolezni.

V novi študiji so raziskovalci Univerze Uppsala uporabili metodo naključne randomizacije za identifikacijo biomarkerjev, ki imajo neposreden vzročni učinek na spodbujanje razvoja bolezni ali preprečevanje le-te. »Gre za metodo, pri kateri  ugotavljamo, ali bodo imeli posamezniki z visokimi ravnmi določenih beljakovin večje tveganje za razvoj bolezni,« pojasnjujejo avtorji. Preučili so skoraj sto beljakovin, ki so vpletene v vnetje oziroma ga zavirajo. Izkazalo se je, da beljakovina IL-12B ščiti pred luskavico in psoriatično artropatijo, LAP-TGF-b-1 pred osteoartritisom, TWEAK pred astmo, VEGF-A pred ulceroznim kolitisom in LT-a pred sladkorno boleznijo tipa 1 ter revmatoidnim artritisom. Ugotovili so tudi, da  ima samo en biomarker škodljiv učinek – in sicer IL-18R1, ki je povečal tveganje za razvoj alergije, senenega nahoda.

Možne tarče novih zdravil

»Presenetljivo smo ugotovili, da večji delež raziskanih beljakovin dejansko ščiti pred razvojem bolezni, namesto da bi povečal tveganje za bolezen,« pravi Weronica Ek, izredna profesorica na Oddelku za imunologijo, genetiko in patologijo Univerze Uppsala, soavtorica objave. »Naši rezultati kažejo, da so pri zdravih posameznikih takšni proteini izraženi za zaščito pred poškodbami tkiva. Lahko tudi osvetlijo patogenezo vnetne bolezni. Mnoge od njih se bodisi raziskujejo kot možne tarče novih zdravil bodisi v ta namen že uporabljajo,« pravi.

Ker so beljakovinski biomarkerji označevalci bolezni, so zdravljenja, ki znižujejo ravni teh beljakovin, logična izbira za zdravljenje simptomov bolezni. Vendar pa naši rezultati kažejo, da bi takšno zdravljenje lahko imelo škodljive učinke na zdrava tkiva in morda celo povečalo tveganje za razvoj drugih bolezni, poudarjajo avtorji.Posebej izpostavljajo, da v študiji identificirani proteini predstavljajo tudi potencialne nove intervencijske točke za preprečevanje bolezni.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj