Vsakdanje težave, pri katerih si lahko pomagamo s soljo

Nekdaj so sol merili skoraj v zlatu, za mešanico mineralov, ki jo danes uporabljamo predvsem kot začimbo, pa so se vnemali številni spori. Nič čudnega: sol je za naše življenje ključnega pomena, potrebuje pa jo pravzaprav vsaka telesna celica.

Sol je odlična začimba in priznano domače zdravilo. Foto: Bigstock

Sol ni zgolj okusna začimba, brez katere si jedi skoraj ne moremo predstavljati. V vsakdanjem življenju jo lahko uporabljamo na številne druge načine in si z njo olajšamo marsikatero nevšečnost, od zgage in zaprtja do pikov žuželk.

Vraščeni noht

Nekaj neprevidnosti pri striženju in že se zgodi: noht začne vraščati v kožo. Težava postane lahko izjemno boleča, lahko se okuži celotno področje in včasih je ni mogoče odpraviti brez pomoči kirurga. Otekanje in bolečino pri vraščenem nohtu oljaša kopel v slani vodi.

Razjede v ustih

Izpiranje ust s slano vodo zmanjša bolečino in pospeši celjenje razjed v ustih. Zmešamo čajno žličko soli in pol skodelice vode ter si usta izpiramo večkrat na dan. Grgranje slane vode pomaga tudi pri vnetju žrela.

Zamašen nos

Sol je dokazano sredstvo za odpiranje dihalnih poti pri prehladu in gripi, pa tudi pri senenem nahodu. Bonus: cenovna ugodnost. V lekarni ali trgovini z medicinskimi pripomočki kupimo posodico za izpiranje nosu, ust in žrela, jo napolnimo z raztopino soli in vode ter uporabimo po priloženih navodilih.

Luskavica in ekcem

Sol vsebuje številne minerale , ki lajšajo številne težave. Z njimi je posebej bogata sol iz Mrtvega morja in islandske Modre lagune. Odlična je tudi naša piranska sol. 15 minut namakanja v kadi, v katero stresemo skodelico soli, blaži vnetja kože in lajša težave pri luskavici ali ekcemu.

Zgaga

Tudi soda bikarbona je vrsta soli in je naravni antacid, s katerim si lahko učinkovito pomagamo pri zgagi. Raztopimo čajno žličko sode bikarbone v kozarcu hladne vode in popijemo po jedi.

Piki žuželk

Pasta iz sode bikarbone in malo vode olajša srbenje, zbadanju ali manjše otekanje, ki jih izkusimo, ko si z našo krvjo »postrežejo« žuželke. Pomaga tudi pri angioedemu in koprivnici, ki se na koži lahko spusti pri stiku z nekaterimi rastlinami, na primer bršljanom ali navadnim rujem.

Utrujene noge

Dve skodelici soli, raztopljene v štirih litrih mlačne vode je znano domače zdravilo za utrujene noge. Sol vsebuje magnezij, ki pomaga ohranjati dobro delovanje mišic. Vendar ni znanstvenih dokazov, da ga lahko absorbiramo skozi kožo, zato je bolj verjetno, da dobro počutje vrne prijetno mlačna voda.

Slab zadah

Za slab zadah nista vedno kriva česen ali čebula. Največkrat ga povzročajo mikrobi v ustih, s katerimi se uspešno spopademo s pomočjo sode bikarbone. Domačo ustno vodico si pripravimo iz čajne skodelice vode in pol žličke sode bikarbone. Slab zadah nevtralizira za približno tri ure. S pripravkom si usta lahko izpiramo tri do štirikrat na dan.

Krči

Če izvajamo fizično aktivnost v vročini, s potenjem lahko izgubilo veliko tekočine in elektrolitov. To lahko povzroči krče zlasti v nogah in rokah. Ni dovolj samo nadomestiti izgubljeno tekočino, potrebujemo tudi sol. Izotinični napitek si pripravimo iz litra vode, soka pol limone in žličke soli.

Zaprtje

Slana domača limonada pomaga tudi pri zaprtju. Pripravimo jo tako, da v kozarcu vode raztopimo čajno žličko soli in dodamo limonin sok za boljši okus. Obisk stranišča naj bi sledil v naslednjih nekaj urah, lahko celo že čez pol ure.

Beli zobje

Beli zobje polepšajo vsak nasmeh. Raziskava, objavljena v Journal of American Dental Association, je pokazala, da zobna pasta, ki jih dodamo sodo bikarbono, pobeli zobe bolj kot tista brez nje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj