Najpogostejši vzroki za krče v mišicah

Krči so ena od tistih težav, pri kateri intenzivnost bolečine ne odraža nevarnosti za zdravje. Vsi, ki smo jih že kdaj izkusili, vemo, kako zelo neprijetni so.

Krči se lahko pojavijo kjerkoli v telesu, tudi med spanjem, mehanizem nastanka pa je vedno enak: mišice se brez naše volje naenkrat močno stisnejo. Foto: Bigstock

Krči se lahko pojavijo kjerkoli v telesu, tudi med spanjem, mehanizem nastanka pa je vedno enak: mišice se brez naše volje naenkrat močno stisnejo. Dobra stvar je, da so le redko znak resne bolezni in da trajajo kratek čas. Če poznamo najbolj verjetne vzroke zanje, se jim lahko izognemo. In kateri so najbolj pogosti vzroki za krče?

Visoka telesna temperatura

Pogosti vzrok za krče je visoka telesna temperatura, pojav pa poznamo pod imenom vročinski krči. Najbolj pogosti so pri majhnih otrocih. Podatki kažejo, da prizadanejo od 3 do 5 odstotkov otrok v starosti od 6 mesecev do 5 let – in so najbolj pogosta nevrološka težava v otroštvu. Sproži jih naraščanje telesne temperature, najverjetneje zaradi nezmožnosti prilagoditve možganov nanje. Pomembno vlogo igra dednost. V zadnjem času pa precej raziskujejo tudi hipotezo, da se pojavljajo zaradi mutacij, ki povzročijo preobčutljivost nevronov.

Premalo vode oziroma dehidracija

Vode je za pravilno delovanje telesa izjemno pomembna. Nenazadnje smo večinoma sestavljeni iz vode: predstavlja kar dve tretjini naše telesne teže. Že blaga dehidracija (upad tekočine za 1 do 2 odstotka) povzroči bistveni upad telesnih in duševnih sposobnosti. Pomembno je tudi vedeti, da se izrazit občutek žeje pojavi šele, ko je stopnja dehidracije okrog 1 odstotek.

Vročina

Naj se sliši še tako neverjetno, ampak vzrok za boleče »vozlanje« mišic je lahko tudi vreme. Vročina v okolju povzroča, da se bolj potimo, in če smo pri visokih zunanjih temperaturah tudi telesno aktivni, vodo izgubljamo še toliko bolj. Vendar je to samo del zgodbe. Drugo pomembno djestvo je, da s potenjem izgubljamo elektrolite: kalcij, natrij, kalij, magnezij… Brez njih naše mišice ne morejo pravilno delovati.

Zdravila

Statini, ki se uporabljajo za nadzor holesterola, in diuretiki, ki telesu pomagajo, da se znebi tekočine, sta le dve vrsti zdravil, ki lahko povzročijo krče kot neželeni stranski učinek. Če opazite, da njihovo jemanje redno spremljajo krči, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo zamenjal zdravilo. To še posebej velja v primeru, ko se krči začnejo pojavljati takoj, ko začnete jemati neko zdravilo.

Slaba cirkulacija krvi

Če se vam krči poslabšajo, ko hodite, vaše mišice morda ne dobijo dovolj krvi. Stanje je pogostejše pri starejših in pri tistih, ki so telesno le redko aktivni. Lahko je tudi posledica stanja, ki se imenuje klavdikacija – ko so vaše arterije ožje, kot bi morale biti in kri s težavo pride skoznje.

Hitra telesna rast

Otroci lahko dobijo krče v mišicah v obdobju intenzivne telesne rasti. Zanje celo obstaja izraz »bolečine zaradi rasti«. Lahko jih povzroči tudi preveč telesne aktivnosti ali pa so otroci bolj občutljivi na bolečino. Lahko je tudi kombinacija vsega našetega. Krči se najpogosteje pojavijo v nogah in otroka lahko zbudijo iz spanca. Pomaga raztegovanje mišice v kontra smer, nekaterim pomaga tudi kratkotrajno gretje.

Pretiravanje s športom

Vemo, da je redno ukvarjanje s športom eden od najbolj uspešnih načinov za ohranjanje zdravja in preprečevanje nastanka pravzaprav večine kroničnih bolezni. Zadnje raziskave kažejo tudi, da kožo pomlaja bolj kot večina kozmetičnih preparatov.

V stroki je precej odmeval primer 75-letne Britanke, ki je pristala, da bo postala svojevrstni«poskusni zajček. Čeprav prej nikoli ni bila telesno aktivna, se je za tri mesece podredila precej intenzivnemu športnemu treningu. Potekal je vsak dan eno uro, vodili so ga strokovnjaki, ki so ji predpisali tako aerobni trening kot vaje za moč in gibljivost. Po koncu trimesečnega obdobja so ji vzeli vzorec kože iz zadnjice in ga primerjali s tistim, ki so jih ga odvzeli pred začetkom treninga. Izkazalo se je, da se njena koža pomladila »od znotraj«, in to za skoraj 30 let.

Če s športom pretiravate, so posledica lahko boleči krči, še posebej, če vadite le občasno in takrat popolnoma »na polno«.

Kako si lahko pomagamo?

Krči ponavadi hitro minejo sami, vendar lahko naredite nekaj stvari, da proces pospešite. Predvsem takoj prenehajte z aktivnostjo, za katero menite, da je sprožila krč. Nato zmasirajte mišice, lahko si pomagate tudi z grelno blazinico ali vročo kopeljo, ki bo sprostila mišice. Prehrana, s katero v telo vnašate dovolj vitaminov in mineralov poskrbi za dovoljšnje zaloge slednjih v telesu. Nadomeščanje izgubljene tekočine zaradi potenja z vodo, ki vsebuje elektrolite, je tudi pomemben preventivni ukrep.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj