Kakšna mora biti pedikura stopal sladkornega bolnika

Pedikura sladkornega bolnika je specifična storitev v pedikerskih centrih in kozmetičnih salonih, ki zaradi različnih sprememb na stopalih kot posledicah bolezni potrebuje posebno skrb.

Pedikura pri sladkornem bolniku ima svoje specifike in zakonitosti, ki jih mora pediker upoštevati, da svoje delo opravlja varno in zdravo za svojo stranko. Foto: Bigstock

Od pedikerja se tako zahtevata visoka praktična usposobljenost in teoretično znanje o sami bolezni ter pravilnih tehnikah pedikure stopal sladkornega bolnika. Pedikura stopal sladkornega bolnika se pri različnih ponudnikih storitev nekoliko različno poimenuje, na primer medicinska pedikura, pedikura diabetičnega stopala, specialna pedikura, zahtevna pedikura in podobno.

Za zdaj v Sloveniji še ni enotnega poimenovanja za te storitve, zato pogosto prihaja do zmede pri bolnikih, saj niso prepričani, na katerega strokovnjaka naj se obrnejo. Sami smo storitev v našem Centru za medicinsko in estetsko pedikuro Nogoped poimenovali pedikura stopal sladkornega bolnika. V centru Nogoped se med drugim ukvarjamo tudi s sanacijo različnih problematik stopal, kot so vraščeni nohti, ragade, kurja očesa, glivične okužbe nohtov, nohtna protetika in nameščanje sponk. Za začetek nekaj malega o sladkorni bolezni, potem pa se bomo osredotočili na nego stopal pri tej bolezni.

Monika Sadar je diplomirana kozmetičarka, specializirana za različne tehnike pedikure. Po poklicu je tudi učiteljica razrednega pouka ter absolventka doktorskega študija edukacije in menedžmenta v zdravstvu. Že več let poučuje kozmetične predmete na višji in srednji kozmetični šoli. Nedavno je odprla svoj prvi salon za medicinsko in estetsko pedikuro Nogoped v Ljubljani. 

Izberite strokovnjaka

Sladkorna bolezen je skupina kroničnih presnovnih motenj, ki jim je skupna hiperglikemija zaradi nezadostnega izločanja in/ali delovanja insulina. Kot posledica se pojavi motnja presnove ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Kronična hiperglikemija povzroči okvaro ali odpoved več organov, na primer oči, ledvic, živcev, srca, možganov in žilja. Te okvare pa med drugim vodijo tudi v pojav tako imenovanega diabetičnega stopala. Zaradi vseh sprememb je ključno, da pacient s sladkorno boleznijo svoja stopala neguje še z večjo skrbnostjo ter izbira strokovno in teoretično usposobljenega pedikerja, specializiranega za sanacijo težav na stopalih sladkornega bolnika. S pravilno in nenehno nego stopal se lahko bolnik izogne prenekaterim posledicam pojava diabetičnega stopala ter v končni fazi tudi amputacijam delov stopal.

Izogibamo se pedikuri na domu

V strokovni literaturi avtorji svetujejo sladkornim bolnikom redno in strokovno opravljeno nego stopal, ki naj jo opravlja pediker z dodatnim znanjem o sladkorni bolezni. Kljub temu pa mora vsak bolnik tudi sam vsakodnevno skrbeti za nego in pregled svojih stopal, da pravočasno opazi vsako spremembo, ki bi lahko v skrajnem primeru vodila v vnetje, gangreno in amputacijo stopala. Najprej si bomo pogledali značilnosti strokovne pedikure pri sladkornih bolnikih, kasneje pa bomo pogledali, kako je videti vsakodnevna nega in pregled stopal doma.

Pediker mora vedeti, da imate sladkorno bolezen

Pedikura pri sladkornem bolniku ima svoje specifike in zakonitosti, ki jih mora pediker upoštevati, da svoje delo opravlja varno in zdravo za svojo stranko. Zelo pomembno je, da stranka na svojo bolezen pred začetkom pedikure opozori izvajalca storitve. Glavna skrb pri pedikuri sladkornega bolnika je, da čim bolj izključimo možnost poškodovanja bolnikove kože. Pedikura se mora opravljati v visoko higienskih, pedikuri prilagojenih prostorih, če se le da, se izogibamo pedikuri na domu. Pri pedikuri se uporablja izključno sterilne instrumente, ki jih tik pred opravljanjem storitve odpremo iz sterilizacijskih vrečk pred stranko. Priporoča se tudi uporaba posebno oblikovanih instrumentov in brusov, ki zmanjšajo tveganje za ureznine in poškodbe.

Pedikura z električnim aparatom in posebnimi brusi je za diabetika varnejša.

Hiperkeratoza in druge posebnosti diabetičnega stopala

Pri diabetičnem stopalu se skoraj brez izjem srečujemo z zadebeljeno kožo oziroma hiperkeratozo, ki nastane zaradi zvečanega pritiska na stopalo zaradi anatomskih sprememb stopala kot posledice sladkorne bolezni. Stalno odstranjevanje zadebeljene kože zmanjša pritisk na mehke dele pod njo, kjer je lahko mesto za propad tkiva in nastanek razjede. Raziskave so pokazale, da pedikura z odstranjevanjem hiperkeratoze pri že zaceljeni razjedi zmanjša tveganje ponovne razjede za 50 %.

Poleg hiperkeratoze pa se sladkorni bolniki lahko srečujejo še z drugimi težavami na stopalih, ki se pri njih pojavljajo v višjem odstotku kot pri zdravih posameznikih. Statistično značilno imajo sladkorni bolniki večkrat težave zaradi vraščenih nohtov, večkrat imajo tudi glivične okužbe kože in nohtov, saj so kar trikrat bolj dovzetni za razvoj glivične okužbe od zdravih oseb.

Pri glivičnih okužbah pa je nujno sodelovanje tako pedikerja kot stranke. Pri pedikuri s kirurško sterilnimi instrumenti okužen del nohta odstranimo in očistimo mehko tkivo. Noht tretiramo z antimikotiki, stranka pa nadaljuje nego z antimikotiki vsakodnevno doma. Posebej pomembno je, da se stranka zaveda, da gre pri saniranju glivičnih okužb za dolgotrajen proces, ki lahko traja tudi več kot leto dni.

Diabetično stopalo

Vsak bolnik s sladkorno boleznijo še nima diabetičnega stopala. Diabetično stopalo se običajno pojavlja v tretji ali četrti dekadi po odkritju bolezni in je skupek različnih okvar v telesu. Glavne značilnosti diabetičnega stopala so pojav nevropatije, ishemije, deformacija stopala ter omejena gibljivost sklepov.

Nevropatija je okvara živcev, ki se kaže kot oslabljen občutek za vibracijo, dotik, bolečino in temperaturo. Prekrvitev je dobra, stopalo pa je rožnato. Nohti so zadebeljeni in se vraščajo v obnohtje. Koža ni prožna in je zaradi odsotnosti znojenja suha, zato rada poka, tako pride do vnetja. Naslednja sprememba je ishemija, kjer gre za motnjo prekrvitve, ki se na slabo prekrvljenih stopalih kaže kot modrikasta, hladna koža, spremenjena je tudi rast nohtov.

Deformacija stopala je sprememba oblike stopala, kjer je večja možnost, da pride do poškodbe. Spremeni se tudi način hoje. Najpogostejše deformacije so kladivast prst, plosko stopalo, stopalo s povečanim lokom, hallux valgus in vrečasta deformacija stopala. Omejena gibljivost sklepov vpliva na zmožnost gibanja, nastopi pa kot posledica prej omenjenih zapletov pri sladkorni bolezni.

Vsakodnevna nega in pregled stopal

Vsak bolnik s sladkorno boleznijo mora v svojo vsakodnevno rutino vključiti temeljit pregled stopal, da opazi vsako najmanjšo spremembo. Bolnik si lahko ob primerni svetlobi v sedečem položaju pregleda stopala s strani. Za pregled podplatov se priporoča sladkornim bolnikom uporaba posebej prilagojenega ogledalca z držalom. Če sladkorni bolniki slabše vidijo, naj jim pri vsakodnevnem pregledu nekdo pomaga. Pri pregledu kože stopal so posebej pozorni na:

  • spremembo barve kože;
  • spremembe, ki nakazujejo na glivično okužbo na koži, kot so mehurčki, luščenje;
  • zadebeljeno kožo;
  • kurja očesa, ki se lahko pojavijo na podplatu ali prstih, tudi pod nohtom;
  • vsakršne poškodbe kože.

Sladkorni bolniki naj si stopala umivajo vsak dan pod tekočo vodo, daljše namakanje je odsvetovano. Temperaturo vode morajo preverjati s termometrom in naj ima približno 37 °C, na tak način preprečujejo morebitne opekline zaradi prevroče vode. Uporabljajo naj se nežni kozmetični izdelki za čiščenje, na primer sintetično milo s koži prilagojenim pH. Krtačenje in uporaba grobih pilingov je odsvetovana, stopala naj si brišejo z mehko in čisto brisačo. Posebej pozorni morajo biti, da si vsakič po umivanju temeljito obrišejo medprstne prostore, da preprečijo razvoj glivic.

Previdni pri izbiri nogavic in obutve

Če povzamemo, zelo pomembno je, da bolniki s sladkorno boleznijo vključijo rutino vsakodnevnega samopregledovanja stopal, kjer so pozorni na vsako spremembo. Pri pregledu jim lahko pomagajo svojci. Pri spremembah, kot so predolgi nohti, vraščeni nohti, pojav zadebeljene kože, kurja očesa in otiščanci, naj obiščejo strokovno usposobljenega pedikerja za stopalo sladkornega bolnika. Pri pojavu rane, ki se ne zaceli po treh dneh, vnetju, oteklini, rdečini v okolici rane, topi ali kljuvajoči bolečini in povišani temperaturi pa je nujen čimprejšnji obisk pri zdravniku.

Viri:

  • Krause, I., Krause, D. (2006). Arbeiten am Diabetischen Fuβ. Itter Fachverlag.
  • Legan, M. (2021). Medicinske osnove kozmetike. VIST.
  • Predin, R. (2019). Koža in bolezni kože. Učbenik za modul Koža in bolezni kože v izobraževalnem programu Kozmetični tehnik.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj